Kultura / Ostalo-Kultura

Tradicionalna smotra

Svečanim koncertom završena proslava 300 godina baranjske crkve sv. Petra i Pavla

Svečanim koncertom završena proslava 300 godina baranjske crkve sv. Petra i Pavla
Udruga Karašicka Republika

Tim koncertom nastavljena je tradicija smotre pučkih pjevača u Baranji koja se godinama održavala u jedinstvenoj baroknoj crkvi sv. Petra i Pavla pored Topolja, i to pod nazivom „Marijo, svibnja kraljice”

U subotu, 3. prosinca u 17 sati održao se koncert pučkih pjevačkih skupina „Srićna noć je prispila” kao posljednje događanje u čast 300. obljetnice crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Tim koncertom nastavljena je tradicija smotre pučkih pjevača u Baranji koja se godinama održavala u jedinstvenoj baroknoj crkvi sv. Petra i Pavla pored Topolja, i to pod nazivom „Marijo, svibnja kraljice”. Na koncertu su se predstavile pjevačke skupine iz Baranje, Bačke i Slavonije: ŽVS Kraljice Bodroga, KUDH Bodrog Bački Monoštor, Pučke pjevačice crkve sv. Lovre, Baranjsko Petrovo Selo, Kulturno-umjetnička udruga Voćin, KUD Baranjski Šokci Draž, HKD Lisinski Našice, KUD Lipa Semeljci te KUD Seljačka sloga, Gajić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon koncerta zaplesalo se šokačko kolo ispred crkve kako već doliči tradiciji.

Organizatori koncerta Društvo prijatelja baranjskih starina Ižip, udruga Karašicka Republika i Turistička zajednica općine Draž napominju kako je cilj minimalno jednom godišnje održati neko kulturno događanje crkve sv. Petra i Pavla, jedne od najljepših baroknih sakralnih građevina na istoku Hrvatske koju je sagradio Eugen Savojski 1722. godine u čast pobjede nad Osmanlijama.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

„Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli obilježavanju 300 godina crkve sv. Petra i Pavla, što kroz bogatu trodnevnu manifestaciju u lipnju, što sada u prosincu. Na nama je da učinimo sve kako bi ova crkva i dalje živila kroz mise, krštenja, vjenčanja, izložbe i koncerte, jer je ona bila i ostala srce podunavske Šokadije i hrvatske Baranje”, zaključio je organizator koncerta Mislav Matišić.


Izdvojeno

Reci što misliš!