Kultura / Ostalo-Kultura

oduševljena publika

Za DGO se u GGO-u tražila stolica više!

Za DGO se u GGO-u tražila stolica više!
PR

Prema riječima autora film je do sada pogledalo blizu 1000 posjetitelja

''...DGO, brate mili, i ništa drugo ne postoji...'', riječi su Ihe, jednog od aktera istoimenog dokumentarnog filma ''DGO'' (prvi dio) prikazanog ovog četvrtka u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek pred oko stotinjak gledatelja koji su u lijepom i ugodnom ambijentu njenog dvorišta tražili stolicu više.

Donji grad je, naravno, središnja tema, međutim, suprotno Ihinim riječima, film nudi puno više od isključivog sadržaja vezanog za ovu osječku četvrt. Jer, osim što je što je njegova povijest prepričana u kontekstu povijesti samog Osijeka, s mnogim ''uličnim'' pričama njegovih sudionika se mogu povezati i svi stanovnici drugih četvrti našeg grada – od usporedbi prošlih i sadašnjih školskih i međukvartovskih vremena do propalih kina i restorana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, sinoć su posjetitelji su imali priliku vidjeti izložba fotografiju sa snimanja filma, fotografa Mateja Florschütza, što je još samo dodatno upotpunilo ovaj, na mnoge načine jedinstven, projekt koji će, zasigurno, kako vrijeme prolazi, dobivati na važnosti i iz kulturnog i iz povijesnog aspekta za sam grad.

Ovo je bio prvi od ukupno tri dijela koliko ih Hrvoje Petrović, autor filma, planira napraviti. I tek na kraju trećeg dijela, i s gotovo trideset obrađenih tema u cjelini, Osječani će dobit jednu zaokruženu priču o svom gradu. Osobito ''gradu unutar grada'', kako bi Donjograđani rekli za svoj DGO.

Prema riječima autora film je do sada pogledalo blizu 1000 posjetitelja.

Hrvoje Petrović, autor filma, i sam je odrastao na asfaltu donjogradske ''Đure'', diplomirao povijest i pedagogiju, a jedini doticaj sa svijetom filma kojeg je imao prije realiziranja projekta ''DGO'' bilo je gledanje filmova i izrada filmskih pub kvizova. Unatoč tomu, uspio je savladati tehnike i vještine koje su mu omogućile da sam režira, snimi, montira i naratira film kojeg je svakako vrijedilo  pogledati.


Izdvojeno

Reci što misliš!