Kultura / Ostalo-Kultura

održano u osijeku

10. Međunarodno pjevačko natjecanje LAV MIRSKI: događaj visoke kvalitete i umjetničke profiliranosti

10. Međunarodno pjevačko natjecanje LAV MIRSKI: događaj visoke kvalitete i umjetničke profiliranosti
PR

Pokazalo se kako natjecanje služi kao svojevrsni umjetnički podij za formiranje kvalitetnih pjevača solista

Svakog proljeća u mjesecu svibnju, u Osijeku se okuplja veliki broj mladih pjevača, na međunarodnom pjevačkom natjecanju, na festivalu vokalne umjetnosti. Ove su se godine mladi umjetnici susreli deseti, jubilarni put na 10. Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski.



Natjecanje je održano od 6. do 8. svibnja 2022. godine.

U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Odsjeka za glazbenu umjetnost, ovaj se prepoznatljivi događaj u široj javnosti već afirmirao kao ugledno mjesto susreta mladih vokalnih umjetnika različitih profila – onih koji su na početku svog profesionalnog pjevačkog puta, ali i onih koji su se već afirmirali kao vrsni vokalni umjetnici.

U ovogodišnjem je izdanju natjecanja sudjelovalo 82 pjevača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Švicarske, Austrije i Njemačke, a titula ukupne pobjednice natjecanja – Laureata 10. Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski dodijeljena je Elisabeth Stemberg iz Austrije (University of Music and Performing Arts Graz).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iza natjecanja je deset, prekrasnih i glazbeno intenzivnih godina u kojima je preko 900 pjevača prešlo preko podija natjecanja te pred stručnim žirijem, koje u održavanju natjecanja ima važnu ulogu, prezentiralo svoja pjevačka umijeća.

Članovi stručnog ocjenjivačkog žirija renomirani su umjetnici – pjevači, vokalni pedagozi, kao i dirigenti iz brojnih zemalja, s raznih kontinenata (Europa, Amerika, Afrika, Australija). Sastav je žirija uvijek međunarodni, a ove su ga godine činili: dr. Berislav Jerković, predsjednik žirija (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), Balasz Kocsar (dirigent i umjetnički ravnatelj Opernog ansambla Mađarske državne opere u Budimpešti, Mađarska), Margaret Cusack (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Martina Zadro (Muzička Akademija u Zagrebu, Hrvatska), Dan Pataca (Fakultet za glazbu i kazalište u Temišvaru, Rumunjska), dr. Kathy Kessler Price (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Vlaho Ljutić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Hrvatska), Dragana Mitić (Glazbena škola Stanislav Binički, Leskovac, Srbija), Mate Szecsi (Opera Pečuh, Mađarska).

Natjecatelji i sva zainteresirana javnost nastupe su pjevača mogla pratiti putem službenih stranica natjecanja (Web stranica natjecanja, FB, Instagram) gdje su, po završetku svake kategorije objavljeni i rezultati. Pobjednici kategorija su:

1.     kategorija: VERONIKA PERVAN iz Hrvatske, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova,

2.     kategorija: SANDRA BÖHM iz Hrvatske, Muzička akademija u Puli,

3.     kategorija: GAJA NAPAST iz Švicarske, Zürcher Hochschule der Künste, Zürich,

4.     kategorija: IVA HERMAN iz Hrvatske, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku,

5.     kategorija: ELISABETH STEMBERG iz Austrije, University of Music and Performing Arts Graz,

7. a) kategorija (mjuzikl): ANA MARIJA PALADIN iz Hrvatske.

Ukupna pobjednica natjecanja, Laureat 10. Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski je pobjednica 5. kategorije: ELISABETH STEMBERG iz Austrije, University of Music and Performing Arts Graz. 

Pobjednici je tradicionalno pripala nagrada Lions kluba i statua Lav Mirski. Također, pripala joj je i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

I ostalim su pobjednicima kategorija dodijeljene prigodne nagrade Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Lions kluba Mursa, Lions kluba Buga Đakovo, Lions kluba Đakovo, Lions kluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Kuna NC te Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Natjecanje Lav Mirski kroz dosadašnje se godine afirmiralo kao međunarodno prepoznatljiv kulturni brend grada Osijeka, događaj visoke kvalitete i umjetničke profiliranosti. 

Pokazalo se kako natjecanje služi kao svojevrsni umjetnički podij za formiranje kvalitetnih pjevača solista od kojih profesionalne glazbene institucije u zemlji i inozemstvu imaju višestruke koristi sada, ali i u budućnosti.

Sudjelovanje je na natjecanju krajnji, finalni trenutak višegodišnjeg rada, uvježbavanja i pripreme pjevačkog instrumenta i umjetničkog nastupa te jedinstvena profesionalna prilika za izlazak na solistički podij. Brojne institucije u Osijeku, Republici Hrvatskoj i svim zemljama iz kojih natjecatelji dolaze, ulaganjem u pjevačko glazbeno obrazovanje (a koje rezultira nastupom i na ovom natjecanju), ulaže u budućnost kulture i umjetnosti vrhunske kvalitete. Osijek se i kroz ovaj događaj potvrdio kao važan glazbeni centar na karti pjevačkih događanja šireg internacionalnog značenja.

Nastup pobjednice: 
 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!