Kultura / Ostalo-Kultura

zanimljivo putovanje

Osnovna škola Višnjevac posjetila grad Suceava u Rumunjskoj

Osnovna škola Višnjevac posjetila grad Suceava u Rumunjskoj
PR

Ovo putovanje je posebno važno jer su ga konačno uspjeli organizirati „u živo“

U sklopu EU Erasmus Plus projekta „We are looking for future Olympics Stars“ od 9.- 13. svibnja 2022. godine učenici OŠ Višnjevac boravili su u Rumunjskoj u gradu Suceava. Suceava je grad u sjeveroistočnoj Rumunjskoj pokrajini Bukovina i glavni grad županije Suceava.

Suceava je povijesno, kulturno, gospodarsko i sveučilišno središte sjeveroistočnog dijela Rumunjske. Domaćin je bila škola Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava.

Na susretu su bili učitelji i učenici škola partnera u projektu – Rumunjske, Slovačke, Bugarske i Rumunjske. Partneri iz Italije su ovaj susret pratili virtualno.

Školu predstavljali su učenici  Juraj Ocvirk  (7.a), Leon Jakopović (7.a), Teo Zarić (7.a), Tea Jukić (7.b), Dvina Tolić (7.b), David Zelić (8.b), Lara Dragović (8.b) i Klara Dodig (8.b) koji su bili u pratnji nastavnika tjelesno-zdravstvene kulture Antonia Bičvića, nastavnika povijesti i geografije Mislava Zemljaka i pedagoginje Melite Krstić.

Škola domaćin je za sve sudionike organizirala niz zanimljivih aktivnosti. Susret je započeo kulturno umjetničkim programu u kojem nam je prikazan folklor Rumunjske, a domaćini su otplesali i po jednu folklornu pjesmu svake zemlje partnera.

Bio je poseban doživljaj čuti i vidjeti slavonsko kolo u Rumunjskoj! Program dobrodošlice je bio posebno inspirativan za sve sudionike te su učenici i učitelji svih zemalja zaplesali s domaćinima. Bila je to stvarno ujedinjena Europa u najboljem smislu te riječi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Obišli smo prostor škole, družili se s učiteljima, učenicima i osobljem škole. Sportske discipline ovog susreta bili su badminton, košarka i odbojka. Odradili smo treninge za ove sportove kako bi se pripremili za natjecanje", govore učenici.

Jedan od treninga bio je na stadionu lokalnog nogometnog kluba Foresta Suceava. Trening na stadionu Areni Stadium,v odio je poznati bivši rumunjski nogometni reprezentativac, sada nogometni trener, Dorin Goian.

Osim treninga, Dorin je upoznao sve sa svojom sportskom karijerom i družio se s učenicima i učiteljima. Grad Suceava učenici su upoznali putem popularne igre „potjera za blagom“ koju su organizirali domaćini. Osim grada Suceava posjetili su i obližnju tvrđavu Princely Fortress Bucovina te Village Museum. U parku muzeja za učenike su bile organizirane zanimljive radionice na otvorenom.

Posljednjeg dana boravka organizirana su natjecanja u košarci, odbojci i badmintonu. Ekipa OŠ Višnjevac osvojila je 3. mjesto u košarci, 2. mjesto u odbojci, te 1. mjesto u badmintonu za dječake (Juraj Ocvirk). Čestitke svima na sportskim uspjesima!

Putovanje u Rumunjsku je svima bilo neprocjenjivo iskustvo, prepuno druženja, zabave, sporta, novih prijatelja i novih znanja.

Ovo putovanje je posebno važno jer su ga konačno uspjeli organizirati „u živo“ poradi već poznate situacije s epidemijom i ratnim događanjima u Ukrajini.

Sve krize i nedaće tijekom ovog putovanja bile su zaboravljene. Sljedeći, a ujedno i posljednji susret partnera ovoga projekta, bit će od 30. svibnja do 3. lipnja 2022.

Domaćin će biti škola Základná škola u Turany u Slovačkoj, a projekt će završiti „mini olimpijadom“ gdje će se učenici okušati u pet disciplina – trčanje na 60 m, trčanje na 600 m, štafeta 4x60 m, bacanje vortexa i skok u dalj. 


Izdvojeno

Reci što misliš!