Kultura / Ostalo-Kultura

iskustva razmjene

Srednja škola Donji Miholjac uspješno provodi 3 Erasmus+ projekta

Srednja škola Donji Miholjac uspješno provodi 3 Erasmus+ projekta
PR

Srednja škola Donji Miholjac uspješno provodi 3 Erasmus+ projekta i to dva u području općeg odgoja i obrazovanja i jedan u strukovnom obrazovanju

Projekti Makeover razreda i Škola 21. stoljeća namijenjeni su usavršavanju nastavnika kako bi se obogatio školski kurikulum, a nastavnici jačali svoje digitalne kompetencije i usvajali nove metode rada koje će, ne samo, osuvremeniti svakodnevnu nastavnu praksu  nego i staviti učenika u središte i dodijeliti mu ulogu su kreatora nastavnog procesa.



Makeover razreda je projekt koji je zbog pandemije realiziran tek 2022. godine iako je odobren 2020. U sklopu ovog projekta četiri su se nastavnice usavršavale u Barceloni, ciparskom Limassolu, te na prekrasnom portugalskom otoku Madeiri, a teme su bile kombinirano učenje i izvrnuta učionica, vrednovanje za učenje i kao učenje, te inkluzija i prilagodba nastavnih materijala učenicima s različitim teškoćama.

Po povratku s mobilnosti sudionice su u Školi održale niz radionica i predavanja i tako podijelile nova znanja, ali i motivirale ostale nastavnike na sudjelovanje u novom Erasmus+ projektu Škola 21. stoljeća koji je Agencija za mobilnosti i programe EU odobrila Školi 2021. godine, a u sklopu kojega će biti realizirano 8 mobilnosti u Italiju, Nizozemsku, Finsku, Španjolsku i Njemačku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovoga puta teme su medijska pismenost, vještine 21. stoljeća, integrirani kurikulum i kolegijalno praćenje rada škole u Španjolskoj na koje će se uputiti ravnatelj, voditeljica Erasmus+ projekata škole i pedagoginja.

Posjet Španjolskoj školi koja je po strukturi vrlo slična Srednjoj školi Donji Miholjac, a koja je i vrlo uspješna u provođenju Erasmus+ projekata pomoći će Školi da uči iz primjera dobre prakse, ali i da dogovori nove oblike suradnje i nove projekte.

Istovremeno s usavršavanjem nastavnika usavršavaju se i učenici u strukovnim zanimanjima koji su također sudionici Erasmus+ projekta Vještine za budućnost.

U sklopu ovoga projekta je 15 učenika, pet CNC operatera, pet strojarskih računalnih tehničara i pet agrotehničara obavljalo praksu u portugalskim firmama i poljoprivrednim gospodarstvima.

Učenici su zajedno s dvije nastavnice u pratnji boravili tri tjedna u mjestu Braga. Tijekom tjedna učenici su marljivo radili i stjecali nove vještine, a vikendom su putovali i sudjelovali u kulturološkim aktivnostima.

Tijekom svog boravka posjetili su znamenitosti Brage i okolice, Porto, Lisabon, Fatimu, Guimaraes , Viana do Castelo i obalu Atlanskog  oceana.

Po povratku su učenici na radionicama demonstrirali nova znanja, a u tijeku je i izrada poslovnih planova u kojima će prikazati svoju poslovnu ideju temeljenu na iskustvu praktičnog rada u Portugalu.


Izdvojeno

Reci što misliš!