Kultura / Ostalo-Kultura

svečani koncert

Obnovljene orgulje u osječkoj konkatedrali: Na kolaudaciju došla i ministrica Koržinek

Obnovljene orgulje u osječkoj konkatedrali: Na kolaudaciju došla i ministrica Koržinek
Davor Javorović/PIXSELL

"Ovo je veleban instrument čija je obnova i restauracija bila izuzetno zahtjevna, zbog čega zahvaljujem radionici Škrabl i nadbiskupu Hraniću kao inicijatoru obnove ne samo osječkih, već i đakovačkih orgulja", rekla je ministrica Obuljen Koržinek

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Župa sv. Petra i Pavla, apostola, u Osijeku te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske upriličili su u srijedu, 19. siječnja, blagoslov i svečani koncert u povodu kolaudacije obnovljenih orgulja u osječkoj konkatedrali.

Liturgijski obred blagoslova s nagovorom i zahvalom predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a pozdravne su riječi uputili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, te zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako su orgulje kulturna baština i vrijednost svih Osječana te da simbolično slijede sudbinu Osijeka.

"U vrijeme kada su nastale bile su najveće na području tadašnje države s početka 20. stoljeća. U Domovinskom ratu teško su oštećene, a sada su zasjale u punome sjaju. Siguran sam da će na njima svirati najbolji orguljaši, čime će se Osijek još jednom potvrditi kao kulturno središte istočne Hrvatske. To kulturno bogatstvo itekako zaslužuje biti predstavljeno široj hrvatskoj kulturnoj javnosti", rekao je gradonačelnik Radić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako joj je drago što s Osječankama i Osječanima dijeli trenutak kolaudacije crkvenih orgulja.

"Ministarstvo kulture i medija uložilo je nešto više od 2,5 milijuna kuna u obnovu ovog instrumenta, a svi oni koji su imali priliku prisustvovati današnjoj kolaudaciji u svom gradu znaju koliko je to važan trenutak. Ovo je veleban instrument čija je obnova i restauracija bila izuzetno zahtjevna, zbog čega zahvaljujem radionici Škrabl i nadbiskupu Hraniću kao inicijatoru obnove ne samo osječkih, već i đakovačkih orgulja", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Konkatedrala Sv. Petra i Pavla - kolaudacija obnovljenih orgulja Fotogalerija

Zamjenik župana Mato Lukić naglasio je kako je današnjom kolaudacijom obnovljenih orgulja vraćen izvorni sjaj osječke konkatedrale.

"Vrijedan projekt obnove je konačno završen, a rezultat je zalaganja Đakovačko-osječke nadbiskupije, Ministarstva kulture i medija te župljana i svećenika Župe sv. Petra i Pavla. Neponovljivi zvuk moćnih orgulja opet odjekuje našom monumentalnom crkvom, na čemu zahvaljujem svim dionicima projekta. Osijek je uvijek bio centar kulturnog života i kulturnih događanja istočne Hrvatske, a današnjim danom on postaje nezaobilazno mjesto hrvatskog orguljaškog fokusa", kazao je Lukić.

osijek-crkva-trg
skidamo prašinu Župna crkva Sv. Petra i Pavla - osječka konkatedrala

Dispozicije obnovljenih orgulja predstavio je orguljarski majstor Anton Škrabl, a potom je uslijedio svečani koncert u izvedbi kompozitora i koncertnog orguljaša Ante Knešaureka. Zahvalne riječi uputio je konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović.

Inače, rastavljanje osječkih orgulja, koje je 1933. izradio salzburški graditelj orgulja Hans Mauracher, počelo je u rujnu 2017. godine. Tada je svaka od 4066 svirala bila zamotana i složena u kutije kako bi glazbalo tegljačima bilo prevezeno u radionicu Orglarstvo Škrabl u Rogaškoj Slatini u Sloveniji. Temeljiti i stručni popravak orgulja osječke konkatedrale bio je nužan s obzirom na činjenicu da su one izvan uporabe bile još od 2013. zbog raznih oštećenja iz vremena Domovinskog rata.


Izdvojeno

Reci što misliš!