Kultura / Ostalo-Kultura

erasmus +

Slovački i rumunjski učenici i učitelji gostovali u Višnjevcu

Slovački i rumunjski učenici i učitelji gostovali u Višnjevcu

Projekt "We are looking for future Olympic Star" (Tražimo buduću olimpijsku zvijezdu) provodi 5 projektnih partnera putem razmjene učenika i učitelja

U sklopu, sada već četvrtog, Erasmus+ projekta Osnovne škole Višnjevac, od 4.-8. listopada ugostili smo naše projektne partnere. Projekt "We are looking for future Olympic Star" (Tražimo buduću olimpijsku zvijezdu) provodi 5 projektnih partnera putem razmjene učenika i učitelja.

Nositelj projekta je škola Základná skola iz grada Turany, Slovačka. Osim Slovačke, zemlje partneri u projektu su Bugarska (grad Kardzhali; škola: Sveti Sveti Kiril i Metodii), Rumunjska (grad Suceava; škola Scoala Gimnaziala nr.3 Suceava), Italija (grad Viterbo; škola Istituto Comprensivo "P. Egidi)  i naravno naša Škola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt se provodi od 1.9.2019. do 31.8.2022. godine. Zbog pandemije za sada smo odradili samo jednu mobilnost koja je bila od 18.- 22. studenoga 2019. u Bugarskoj u gradu Kardzhali. Na drugu mobilnost u našu školu su došli partneri iz Slovačke i Rumunjske dok su partneri iz Italije i Bugarske naš rad pratili „on line“ i odrađivali sve aktivnosti projekta u svojim zemljama. Naše goste smo dočekali veselim programom dobrodošlice koji su pripremile naše učiteljice Alma Mance, Željka Čokolić, Dora Fančović i Vesna Klir.

Cilj ovog projekta je motivirati učenike da sudjeluju u redovitim sportskim aktivnostima kako bi unaprijedili svoje sportske vještine. Posebno se radi na optimalnim tehnikama trčanja, hodanja, razvoju izdržljivosti. Želi se probudi interes za zdrave životne stilove, razviti simbiozu tijela i razvoj duha, osjećaj za fair play. Učitelji pak razmjenjuju i unapređuju svoju metodiku rada s učenicima. U projekt su uz učenike i učitelje uključeni i poznati sportaši koji nastoje putem svog vlastitog primjera životnog stila, načina treniranja motivirati učenike da postignu što bolje rezultate. Naš sportski ambasador je hrvatski atletičar Ivan Horvat, član AK Slavonija-Žito. Ivan je osvajač mnogobrojnih odličja te je višestruki državni rekorder u skoku s motkom. U ugodnom druženju s učenicima i zajedničkom treningu govorio nam je o svom životnom i sportskom putu. 

Tema koju posebno obrađuje Hrvatska u ovom projektu su skokovi i sprintevi. Kako bi što više razvili ovu vještinu pomogli su nam članovi AK Osijek-Žito Aron Tanocki, Dorotea Šešum i Saša Šešum. Naši treninzi bili su u prostoru škole te u NŠD Gradski Vrt. 

O zdravim životnim stilovima i prehrani sportaša učila nas je naša medicinska sestra Ružica Lovrić. Tijekom njene radionice naučili smo napraviti zdrave zalogaje od grčkog jogurta, voća, žitarica i meda. Bili su izuzetno ukusni i brzo se pojeli. 
Održano je i natjecanje u disciplini sprint na 60 m za djevojčice i dječake. Djevojčice iz Slovačke odnijele su sve medalje - Sofia Kevešová zlato, Tatiana Lušňáková  srebro i Alexandra Kocholová broncu. Naš Niko Mihaljević osvojio je zlato među dječacima, a natjecatelji iz Rumunjske Victor Crismaru srebro i Nicolae Pârghie broncu. Čestitke pobjednicima!!!

Našim partnerima iz Slovačke i Rumunjske ovo je prvo putovanje u Hrvatsku. Oduševljeni su našom školom, našim gradom i toplinom i prijateljstvom koji su ih pratili u svakom trenutku njihova boravka. 

Projekt se nastavlja i naše sljedeće druženje s dragim partnerima i prijateljima iz projekta je u studenom 2021. kada putujemo u Slovačku, grad Turany.  
Zahvaljujemo upravi NŠD Gradski vrt, našoj školskoj liječnici dr. Vesni Bilić-Kirin, medicinskoj sestri Ružici Lovrić, našem Ivanu Horvatu, članovima AK Slavonija-Žito Aaronu Tanockom, Dorotei Šešum i Saši Šešum, našim učiteljima i učenicima koji su se uključili u ovaj događaj.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!