Kultura / Ostalo-Kultura

udurga PLANTaža

Lucija Šapina: Djeca su odlično polazište za stvaranje promjena na području ekologije i zaštite okoliša

Lucija Šapina: Djeca su odlično polazište za stvaranje promjena na području ekologije i zaštite okoliša

Lucija Šapina magistrica je primarnog obrazovanja koja je svoje prvo iskustvo s djecom stekla u udruzi PLANTaža. Kako je Lucija u samo godinu dana probila led u radu s najmlađima, okušala se kao glumica u dječjoj predstavi, ali i postala voditeljica projekta

Lucija, prije nešto manje od godinu dana izašli ste iz studentske klupe i priključili se Udruzi PLANTaža. Što vas je najviše potaknulo na tu odluku?

Smatram da udruga PLANTaža nudi širok spektar aktivnosti u kojemu svatko zainteresiran za kulturno-kreativni rad može pronaći nešto za sebe. Udruga ima za cilj promicanje kulture, umjetnosti, kreativnosti, društvenog poduzetništva, zaštite okoliša i održivog razvoja pa sam tako i ja pronašla svoj kutak u PLANTaži koji je povezan s mojom profesijom, a to je rad s djecom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po zanimanju ste učiteljica razredne nastave od prvog do četvrtog razreda. Koliko vam unutar Udruge koriste stečena znanja i postoji li mogućnost za proširivanje istih?

Putem udruge sam naučila mnoge korisne stvari koje su primjenjive u mojoj struci. Smatram da učitelj uz edukativni dio predavanja treba biti i kreativan, dosjetljiv i snalažljiv u raznim situacijama te na taj način poticati djecu na isto. Svakim projektom moje znanje o radu s djecom još više raste.

PLANTaža obuhvaća vrlo raznolika područja i aktivnosti. Jesu li uvijek aktualni poslovi koji odgovaraju vašoj struci ili ste se okušali i u nekim drugim područjima?

Nisu uvijek aktualni poslovi vezani za struku, što je pozitivno jer želim proširiti svoje znanje i okušati se u nečemu nepoznatom. Do sada sam imala priliku upoznati se s raznim vrstama aktivnosti pa sam se tako okušala u poslovima vezanim za marketing i organizaciju događaja, vođenje društvenih mreža, volontiranje. Nedavno sam napisala i svoj prvi projekt, a na jedan dan sam čak bila i glumica u dječjoj predstavi.

S obzirom na to da je PLANTaža dosta orijentirana na ekologiju, na koji način povezujete svoje učiteljsko iskustvo s navedenim područjem?

Kako sam tek nedavno završila studij, nisam imala priliku steći iskustvo u radu s djecom, a upravo mi je to PLANTaža svojim radom omogućila. Prvenstveno povezujem učiteljsko zanimanje s radionicama koje se provode u školama, a orijentirane su na osvještavanje mladih o ekologiji na kreativne načine. Djeca su odlično polazište za stvaranje promjena na području ekologije i održivog razvoja tako da kroz igru, ali i Ana Ajhenberger (Udruga PLANTaža) edukaciju s njima produbljujem svoje iskustvo – ono učiteljsko, ali i ono vezano za ekologiju.

Nedavno ste postali voditeljica projekta Zelena školica koji se provodi već drugu godinu. Možete li nam reći o čemu je točno riječ?

Projekt Zelena školica ima za svrhu upoznati učenike i građane o važnosti održive poljoprivrede i promicanju novih oblika uzgoja koji nemaju štetni utjecaj na prirodu i ljude. Aktivnosti radionica provest će se u 5 škola, a najviše ćemo učiti djecu o pravilnom uzgoju hrane kroz izradu povišenih gredica. Također ćemo provesti zanimljive eko radionice gdje će djeca naučiti izrađivati ukrase od otpada, zatim provodit će se edukativne igrice putem kojih će djeca osvijestiti svoja znanja o ekologiji.

S obzirom na to da projekt obuhvaća pet škola i veliki broj sudionika, kako projekt planirate provesti s obzirom na aktualnu pandemiju?

Projekt planiramo održati u školskim dvorištima jer su sve radionice prilagođene vanjskom prostoru. Djeca će biti raspoređena u manje grupe sukladno pandemiji, no ako dođe do pogoršanja uvijek imamo mogućnost održavanja putem društvenih mreža i online platformi.

Iako ste članica Udruge koja se aktivno zalaže za zaštitu okoliša, smatrate li kako i sami pojedinci mogu napraviti promjenu prema boljoj budućnosti i potaknuti druge da učine isto?

Smatram da bi svi trebali težiti ka boljem sutra i djelovati prema zajednici jer samo na taj način možemo doći do nekakve konkretne promjene vezane za zaštitu okoliša i očuvanjem planeta na kojemu živimo. Jedan korak prema promjeni možda ne znači puno, ali ako svi mi poduzmemo taj korak onda to postaje put ka boljoj budućnosti. 


Izdvojeno

Reci što misliš!