Kultura / Ostalo-Kultura

FILOZOFSKI FAKULTET OSIJEK

Uspostavljena suradnja Filozofskog fakulteta Osijek i Veleposlanstva Irske

Uspostavljena suradnja Filozofskog fakulteta Osijek i Veleposlanstva Irske

Na Bloomsday uspostavljena je suradnja između Odsjeka za engleski jezik i književnost FFOS-a i Veleposlanstva Irske

Donacijom knjiga uspostavljena je suradnja između Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj i Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek, a sve u sklopu ovogodišnje proslave Bloomsdaya (Bloomova dana).

Bloomsday je kulturni festival kojim se širom svijeta svake godine 16. lipnja odaje počast životu i radu jednog od najpoznatijih pisaca irskog modernizma, Jamesu Joyceu, koji je početkom 20. stoljeća imao i hrvatsku adresu. Joyce je, naime, od listopada 1904. do ožujka 1905. predavao engleski austrougarskim časnicima u Puli. Datum nije odabran slučajno, jer 16. lipnja 1904. Joyce je upoznao svoju buduću ženu Noru Barnacle te je isti datum odabrao i za jednodnevnu modernističku odiseju Leopolda Blooma u svome romanu Uliks.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Donaciju Veleposlanstva uime Odsjeka primila je doc. dr. sc. Ljubica Matek, voditeljica Katedre za književnost engleskog govornog područja. Riječ je o djelima koja su u okviru kolegija Pregled engleske književnosti II obvezne lektire studentima preddiplomskog studija engleskog jezika i književnosti, i to Joyceovim romanima Uliks i Portret umjetnika u mladosti te zbirci priča Dublinci.


Izdvojeno

Reci što misliš!