Kultura / Ostalo-Kultura

predimenzionirani komarac

Nezapamćena najezda komaraca u dvorištu osječkog AUK-a

Nezapamćena najezda komaraca u dvorištu osječkog AUK-a

Projekt pod nazivom "Grad kao muzej" obuhvaća istraživanje, planiranje i permanentno postavljanje djela suvremenog kiparstva, kako studentskih radova, tako i etabliranih umjetnika, u javne prostore grada Osijeka, ali i drugih gradova i mjesta u okolici, regiji

Skulptura “Nezapamćena najezda” prikazuje komarca koji je u prirodi vrlo sitan i krhak kukac. Skulpturu predimenzioniranog komarca načinili su Josip Pratnemer i Mislav Tadić kako bi ukazali na jedan od najvećih problema Slavonije i Baranje.

"Osim oprečnih dimenzija skulpture odlučili smo se i za kontradiktorni materijal, željezo, koje je, za razliku od krhkog komarca u prirodi, čvrst i izdržljiv materijal. Komarci su poznati su kao napasnici. Problem komaraca očituje se u svakodnevnom životu ljudi, vektori su mnogih zaraznih bolesti kod ljudi i životinja ali oštećuju i turizam koji je i bez njih slabo razvijen. Zbog toga naziv skulpture je “Nezapamćena najezda”, podsjetnik na veliku najezdu komaraca 2020. godine", rekao je Josip Pratnemer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Skulptura je postavljena u sklopu projekta Grad kao Muzej s bočne desne strane zgrade Kiparstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u Kampusu Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku. 


Izdvojeno

Reci što misliš!