Kultura / Ostalo-Kultura

INTERVJU SA SENADOM EF. HEVEŠEVIĆEM

U tijeku je mjesec posta kod muslimana, a u razgovoru s glavnim imamom saznali smo i detalje oko Islamskog centra u Osijeku

U tijeku je mjesec posta kod muslimana, a u razgovoru s glavnim imamom saznali smo i detalje oko Islamskog centra u Osijeku
Društvo arhitekata/Projekt Islamskog centra Osijek

Povodom mjeseca Ramazana razgovarali smo s glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Osijek Senadom ef. Heveševićem. Efendija je progovorio o postu i pravilima posta, aktivnostima u Osijeku te budućem Islamskom centru u Osijeku

U tijeku je mjesec Ramazan, deveti mjesec po islamskom kalendaru. U čemu je sve značaj ovoga mjeseca i zbog čega mu se muslimani silno raduju? 

Mjesec ramazan svake godine dočekujemo desetak dana ranije jer je lunarni kalendar, po kojem se računaju islamski mjeseci, kraći od solarnog. Temeljna važnost ovog mjeseca je u tome što je u njemu počela objava, tj. dolazak Kur'ana od Uzvišenog Boga Božjem poslaniku Muhammedu. Kroz dvadeset i tri godine misije poslanika Muhammeda, Kur'an je formiran. Zbog te blagodati i te radosti, Uzvišeni Bog je propisao da ovaj mjesec bude mjesec posta za sve punoljetne i zdrave muslimanke i muslimane. Radost muslimanki i muslimana proizlazi iz te veze s tekstom Kur'ana te zbog svih blagodati koje se osjete u ovom posebnom mjesecu koji se ne može uspoređivati ni s jednim drugim mjesecom tijekom kalendarske godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako izgleda jedan dan posta? Kada i kako se započinje postom, što se preporuča vjernicima raditi tijekom dana? 

Jedan dan posta počinje prije zore (u ovo doba godine je to oko 4 sata ujutro). Post u osnovi podrazumijeva potpuno suzdržavanje od hrane, pića, duhana i spolnih odnosa tijekom dana posta. Navedene stvari su dozvoljene tijekom večeri kada se ne posti, a s početkom ramazana dolazi do prilagođavanje osobnog ritma u svakodnevnici i svaki vjernik i vjernica sebi prilagođavaju vrijeme i obaveze. Prvih nekoliko dana posta zahtijeva privikavanje zbog stečenih navika i rituala poput ispijanja jutarnje kave ili slično. Dani se provode na uobičajen način, u poslovnim i drugim obavezama, s tim da svatko u skladu sa svojim mogućnostima dodatno pojača rad na duhovnom razvitku. To uključuje svakodnevne, redovne molitve, iščitavanje kur'anskog teksta uz samorefleksiju, aktiviranje u činjenju dobra poput dodatnog pomaganja drugima, pronalazak načina za brigu o siromašnima...

Sve, naravno, ovisi o osobnim mogućnostima i vremenu, ali je važno istaknuti da veliki broj ljudi prakticira post i u težim radnim uvjetima, obavljajući sasvim normalno svoje svakodnevne obaveze. Takav trud treba istaknuti i ta činjenica sama po sebi pokazuje koliko post znači vjernicama i vjernicima. Duhovni plodovi posta se teško mogu opisati riječima: razvijanje samokontrole uz snažni naglasak na duhovnom razvitku vode ka jačanju osobe. Fizički aspekt je, također, vrijedno spomenuti jer tijelo prolazi razdoblje detoksikacije kroz post i događa se regeneracija tijela ako se post prakticira na ispravan način.

Svaki dan post se završava iftarom - objedom kojim se prkida post. Inače se ističe posebitost zajedničkih iftara koji će ove godine zbog pandemije morati izostati. No kako izgleda jedan obiteljski iftar? 

Post završava iftarom, jelom pripremljenim unutar jedne obitelji, a najčešće to čine tradicionalna jela muslimanki i muslimana, ovisno o državama njihovog porijekla ili ovisno o kuhinji na koju su navikli. Prakticira se obiteljsko objedovanje, zajedničko druženje, zajedničko zahvaljivanje na Božjoj blagodati i radost iftara je, doista, posebna. Pored one očigledne fizičke dimenzije osjećaja radosti jer prekidamo post i okrijepimo svoje tijelo hranom i pićem, obitelji se dodatno zbližavaju u ovim prilikama jer se u ramazanu nekako lakše odvaja vrijeme za zajedničku večeru, pored svih distrakcija koje nas okružuju.

Ramazan posebno iščekuju i vjernici u Osijeku. Koje sve aktivnosti se provode tijekom ovoga mjeseca u Medžlisu islamske zajednice Osijek? 

Kao i svugdje, i naše aktivnosti su ograničene pandemijom, no ipak možemo reći da je situacija djelomično bolja nego prošle godine jer barem imamo priliku obavljati zajedničke molitve u našim prostorima, kao i zajedničko, svakodnevno čitanje 20 stranica kur'anskog teksta (tako da bi se kroz mjesec dana pročitao cijeli Kur'an). Te aktivnosti su temeljne u samom ramazanu i, iako su ograničene brojem i ostalim epidemiološkim uvjetima, zahvalni smo i sretni zbog toga, a sve druge dodatne aktivnosti se odvijaju u obiteljskoj atmosferi, s tim da je radno vrijeme naše zajednice je prilagođeno pandemiji i donekle ograničeno. Kroz cijeli mjesec se u našoj zajednici prikuplja sadekatu-l-fitr, obavezno ramazansko davanje koje se prikuplja unutar Islamske zajednice, a nakon toga, tijekom godine, kroz različite programe dijeli na različite adrese kroz pomoć ugroženima, siromašnima, stipendijske programe, programe za omladinu i slično.

Već dulje vrijeme u Osijeku se govori o pripremama za izgradnju Islamskog centra. Jesu li projekt i projektna dokumentacija spremni i očekuje li se skori početak radova? 

Da, doista se već duže vrijeme iščekuje početak radova na Islamskom centru. Projektna dokumentacija je praktički završena, taj zadatak nije nimalo lagan s obzirom na to da treba brinuti o realnim potrebama i mogućnostima Islamske zajednice, a mi se nadamo da nas uskoro očekuje početak radova. Pomalo je nezahvalno davati najave, ali se zaista nadamo da će uskoro doći dan kad ćemo moći podijeliti informaciju o danu početka radova na Islamskom centru koji će biti na ponos gradu Osijeku i cijeloj okolini.

Što će sve sadržavati Islamski kulturni centar i hoće li biti otvoren javnosti? 

Kulturni centar Islamske zajednice, kako je zamišljen, činit će različite komponente. Njegova lokacija je na Jugu 2, u blizini muslimanskog groblja, a pored centralnog, molitvenog dijela, sadržavat će restoranski dio, multifunkcionalnu dvoranu, učionice, uredske prostorije, stan za imama i druge sadržaje.

Također, odmah uz Islamski centar planirano je i uređeno igralište. Svi ovi sadržaji bit će na raspolaganju svim zainteresiranim i radoznalnima, a vjerujemo da će ponajprije igralište, restoranski i edukativni dio biti ono što će najviše zanimati naše susjede i biti im od koristi. Samim projektnim rješenjem arhitekta Davora Matekovića zamišljena je ideja "grada u gradu", što bi značilo da se svi sadržaji nude svim zainteresiranim i da je to mjesto susreta, druženja, upoznavanja, otvorenosti...

Arhitektonsko rješenje je u potpunosti u skladu s tom vizijom, pa tako nudi otvorene prostore za druženja i vjerujemo da će brojni susjedi i susjede pronaći u Islamskom centru i njegovoj okolini ugodno mjesto za boravak i druženje. Kao i u svemu, tako i u ovom projektu, muslimanke i muslimani traže način kako mogu ponuditi gradu i široj okolini nešto što će biti na ponos svima, nešto što će svima koristiti i nešto što će doprinijeti vizuri i bogatstvu ovog prelijepog grada i prelijepe regije.

Koja bi bila Vaša poruka pripadnicima islamske vjeroispovijesti, ali i ostalim sugrađanima povodom mjeseca Ramazana? 

Mjesec ramazan je prilika za duhovni rast i tu je priliku šteta propustiti. Mjesec ramazan u svojoj srži ima solidarnost jer uči onoga koji posti da suosjeća s onima koji nemaju i svaka ramazanska aktivnosti vodi nas u smjeru solidarnosti i nesebičnosti. U suvremenom svijetu, pogotovo u kontekstu pandemije, važno je razumjeti ove smjernice i pouke jer budućnost ljudskog roda ovisi o solidarnosti, međusobnom pomaganju i zajedničkom radu za dobro. Da bi to činili na pravi način, najbolji put je međusobno upoznavanje, a ramazan je idealna prilika za to.


Izdvojeno

Reci što misliš!