Kultura / Ostalo-Kultura

Visoko evanđeosko teološko učilište

Osječka teološka knjižnica među najbogatijima u Jugoistočnoj Europi

Osječka teološka knjižnica među najbogatijima u Jugoistočnoj Europi

Osijek, na karti Europe je prepoznat i kao grad s jednom od najbogatijih teoloških knjižnica i broji 140 tisuća knjiga

Nedavna nova pošiljka iz Bostona učinila je Donjogradsku teološku knjižnicu bogatijom za 20.000 knjiga. Sada knjižnica Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku broji 140.000 knjiga/svezaka, a ovom povećanju doprinijela je pošiljka koju su prikupili i poslali Christian Book Distributors.

"Prošlo je dvije godine od posljednje veće donacije. Ova pandemija nas je naučila da su knjige izvor znanja, nasuprot informacijama kojima nas bombardiraju, da nam donose životnu radost tada kada su vijesti crne, i da nas obogaćuju u svakom pogledu. Stoga smo odlučili da je ovaj korak vrijedan truda jer tako doprinosimo još jednom pozitivnom iskoraku za naš grad: Osijek, na karti Europe je prepoznat i kao grad s jednom od najbogatijih teoloških knjižnica!", rekao je dr. sc. Peter Kuzmič, dekan Učilišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Donjogradsko teološko Učilište naime, izrasta u istraživački centar za teologiju i srodna područja, što pokazuju brojni doktoranti iz Centralne i Jugoistočne Europe koji svakoga ljeta dolaze u naš grad kako bi radili na svojim istraživanjima. Tako, od 2016. godine do danas, u Osijek je došlo sedamdesetak doktorskih studenata iz deset zemalja koji su u našem gradu proveli od 2 do 4 tjedna baveći se istraživanjem.

"Na Učilištu, pored knjižnice, studentima su na raspolaganju i druge mogućnosti, poput stanovanja u novom Studentskom domu, prehrane u kafeteriji, te korištenje učionica i ureda za rad, a pri tome se mogu održavati i sve mjere koje zahtjeva globalna pandemija." - rekla je mr. sc. Maja Seguin, tajnica Učilišta.

Knjižnica Visokog evanđeoskog teološkog učilišta privlačna je za istraživače jer posjeduje naslove na hrvatskom, ali i na brojnim drugim jezicima svijeta, poput engleskog, njemačkog, francuskog, ruskog iz različitih područja poput teologije, filozofije, sociologije, psihologije i drugih, koja često nisu dostupna u drugačijem obliku.

"Povrh ove donacije, knjižnica Visokog evanđeoskog teološkog učilišta je uz suradnju velike izdavačke kuće Baker u Grand Rapidsu, uspjela kupiti po nižoj cijeni teološke naslove iz područja biblijske teologije koji su izdani do 2018. godine. Našim nedavnim odlaskom u Grand Rapids postignut je ugovor s izdavačkom kućom Zondervan za veliki popust pri daljnjoj nabavi knjiga, te su inicirani dogovori između Theological Book Network kompanije koja je donirala tri kutije knjiga po našem izboru. Među građom koja je došla, istaknuo bih autore Craiga Keenera, Richarda Bauckama, Jonathana Penningtona te tri toma knjiga naziva Kontekst Pisma (The Context of Scripture), ali i druge zanimljive knjige." -  istaknuo je mag. cult. i knjižničar VETU, Matej Sakač.

Donjogradska knjižnica u Cvjetkovoj 34 otvorena je za sve građane.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!