Kultura / Ostalo-Kultura

20. Performance art festival

Popio devet piva pa na njima zasvirao poznatu skladbu 'El condor pasa'

Popio devet piva pa na njima zasvirao poznatu skladbu 'El condor pasa'
Facebook/Performance Art Festival

Festival je trajao dva dana, a u partnerstvu s Kulturnim centrom i galerijom Knifer, organizirala ga je Udruga M-art.

U Kulturnom centru Osijek održan je 20. Performance art festival pod nazivom Play. Na njemu je sudjelovalo petero umjetnika (Niko Mihaljević, Ana Prvački, Igor Ruf, Dragana Sapanjoš i Lana Stojićević), koji su inspiraciju pronalašli u različitim vidovima umjetnosti – od književnosti, kazališta i glazbe do filma i scenografije. Festival je trajao dva dana, a u partnerstvu s Kulturnim centrom i galerijom Knifer, organizirala ga je Udruga M-art.

Jedan od zanimljivijih perfromansa bio je onaj Igora Rufa. On je izveo poznatu skladbu 'El condor pasa' koristeći pivske boce iz kojih je prvo ispio pivo dok nije došao do željenog tolaniteta. Spomenuta kompozicija bila je jedan od simbola hipi pokreta. Ideali kojima se tada težilo odavno su izbijelili, a opijenost mislima o slobodi, jednakosti i bratstvu svih ljudi zamijenio je mamurluk zbilje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovogodišnje izdanje Performance Art Festivala trebalo je dati nešto drugačiji pogled na performans kao granu umjetničkog izražavanja; trebalo je pomaknuti fokus s prevladavajuće struje umjetničkog društveno-političkog aktivizma na ponešto zanemaren segment performansa kao samog čina izvođenja, naizgled bez izravnih komentara na zbilju koja nas okružuje.

No, kako kažu organizatori, novonastala situacija pandemije sve je zakomplicirala. Utjecala je i na samu (ne)mogućnost održavanja festivala, a time i na odabir radova koji će na njemu biti predstavljen.

Opširnije u video prilogu Slavonske televizije:

 


Izdvojeno

Reci što misliš!