Kultura / Ostalo-Kultura

ove godine u posebnom obliku

U Osijeku se održava Međunarodno pjevačko natjecanje "Lav Mirski"

U Osijeku se održava Međunarodno pjevačko natjecanje

Međunarodno pjevačko natjecanje u Osijeku davno je preraslo državne i okvire regije

U petak 16. listopada započinje 8. Međunarodno pjevačko natjecanje "Lav Mirski".

Usprkos zahtjevnim okolnostima, i ove godine se u Osijeku održava ova međunarodna glazbena manifestacija. Zbog globalnih poteškoća organizacijski je nešto izmijenjena, ali u skladu s istim idejama i umjetničkim kriterijima kao i dosadašnjih godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog nemogućnosti slobodnog putovanja, prelazaka granica, potrebe za ishođenjem Covid testova i brojnih drugih poteškoća, Organizacijski odbor odlučio je ovogodišnje izdanje natjecanja pomaknuti na listopad i održati ga - ONLINE. Natjecatelji su ove godine poslali svoje pjevačke izvedbe u formatima video snimaka te se na taj način autentičnost živog umjetničkog nastupa u potpunosti poštivala, a spomenute poteškoće izbjegle.

U tri dana žiri će ocijeniti izvedbe 52 mladih pjevača pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Austrije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Afrike.

Svjesni da je u ovim trenucima mnogim pjevačima nemoguće realizirati probe s korepetitorima, nastavu s profesorima (u nekim zemljama škole i fakulteti nisu bili niti otvoreni tijekom posljednjih  mjeseci), organizatori ne kriju zadovoljstvo na ovako lijepom broju prijava i na činjenici da su pred realizacijom jednog posebnog izdanja natjecanja.

Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski od 2013. održava se svakog svibnja u Osijeku (ove godine iznimno u listopadu), promovira i pomaže mlade pjevače, na aktivan način postaje dio njihovog obrazovnoga i profesionalnoga puta i formiranja. Organizator natjecanja je Akademija za umjetnost i kulturu (u početku Umjetnička akademija), a inicijator i umjetnički ravnatelj je izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković.

Natjecanje je davno preraslo okvire Hrvatske i regije te je do sada na natjecanju nastupilo više od 300 pjevača. Riječ je o mladim pjevačima, učenicima i studentima kao i završenim, školovanim umjetnicima do 32 godine starosti.

Njihove izvedbe će u Osijeku uživo vrednovati stručni ocjenjivački sud čiji članovi ovih dana dolaze iz Mađarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Događaj završava u nedjelju, 18. listopada objavom rezultata i video obraćanjem žirija natjecateljima koje će biti prenešeno preko weba i društvenih mreža MPN Lav Mirski.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!