Kultura / Ostalo-Kultura

"Baranja - Život na rubu"

100 godina hrvatske Baranje predstavljeno kroz knjigu

100 godina hrvatske Baranje predstavljeno kroz knjigu

Povodom 100 godina hrvatske Baranje u Topolju predstavljena knjiga „Baranja - život na rubu“

Ispred crkve sv. Petra i Pavla, spomeniku nulte kulture podignutom 1722. godine uz cestu između sela baranjskih Hrvata-Šokaca, Topolje i Gajić, danas (4. lipnja 2020. godine) predstavljena je knjiga Luke Jakopčića „Baranja - Život na rubu“.

Predstavljanje je počelo u 16.30 sati, odnosno točno u vrijeme kada je 4. lipnja 1920. godine u Versaillesu potpisan Trianonski mirovni ugovor kojim je - nakon što su se u Prvom svjetskom ratu urušila carstva, među njima i austro-ugarsko - ovaj djelić Ugarske, poznat kao „Dravski trokut“, pripojen tadašnjem Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca temeljem etničkog načela. Upravo povodom obilježavanja 100 godina hrvatske Baranje danas je na jedinstven način i u jedinstvenom ambijentu promovirana monografija čiji je izdavač Osječko-baranjska županija.

Predstavljanje je počelo uz nastupom gajdaša, šokica i šokaca u narodnim nošnjama, baranjskih buša i tamburaša. Među mnogobrojnim nazočnim gostima bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, generalni konzul Mađarske u Osijeku Janoš Šandor Fuzik, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, prorektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, predstavnici katoličke, pravoslavne i reformatorske vjerske zajednice, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Republike Srbije (Vojvodine), gradonačelnik i načelnici s područja Baranje, vijećnici Županijske skupštine te drugi gosti i uzvanici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nazočne su pozdravili Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž na čijem području se održalo svečano predstavljanje te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je i inicijator knjige. Kroz razgovor knjigu su predstavili autor Luka Jakopčić, recenzent Dinko Župan i moderator  Mislav Matišić.

- Veliki jubilej, 100 godina hrvatske Baranje obilježavamo kroz predstavljanje monografije u kojoj govorimo o povijesnim događanjima i onomu što Baranja danas znači za Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju. Baranja je biser naše županije, prelijepa je, specifična, multikulturna, posebna je sa svojim Kopačkim ritom, prekrasnim ravnicama, plodnim poljima, svojom kulturom, folklorom, gastronomijom, eno ponudom. Kroz kontinentalni turizam i poljoprivredu na njoj gradimo veliki iskorak u gospodarskom smislu. Ima dugu i kompleksnu povijest koju treba naučiti. Baranja je hrvatska, 100 godina je hrvatska i zauvijek će ostati hrvatska - poručio je župan Ivan Anušić.

Posebno je naglasio kako je Baranja specifična i po tomu što u njoj živi više različitih nacionalnosti, Mađari, Srbi, Hrvati, Romi i drugi, više različitih kultura i vjera. - Unatoč tomu Baranja je sredina koja stoljećima živi u miru i toleranciji i tako treba ostati. Naravno, nikada ne možemo niti smijemo zaboraviti Domovinski rat i što se događalo 1991. godine, ljude koji su svoje živote ostavili braneći Baranju, kao i u ranijim ratovima u prošlosti braneći svoju domovinu, obitelj i narod.  U knjizi zato govorimo o svemu što Baranja jeste, a pouka i poruka svima je da je hrvatska Baranja sastavni dio Hrvatske i Osječko-baranjske županije, a takva će biti u budućnosti. Svi ljudi ovdje trebaju živjeti u miru i toleranciji, ljubavi i vjeri u bolje sutra, svi zajedno trebaju raditi za bolje sutra, komunicirati, imati zajedničke projekte i ciljeve. U tomu za sada uspijevamo. Povezujemo Baranju autoputom s ostatkom Hrvatske i BiH, radimo projekte po gradovima i općinama, investiramo u infrastrukturu. Baranja ima ulogu i pokretača gospodarstva istoka Hrvatske jer tu su najplodnije ravnice, a budućnost Hrvatske je u proizvodnji hrane, jer postaje turistička top destinacija. I zato se revitalizacija Baranje mora nastaviti - kazao je župan.

Nakon predstavljanja knjige, u crkvi je bila upriličena izložba fotografija Romulić&Stojčić te koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass.


Izdvojeno

Reci što misliš!