Kultura / Ostalo-Kultura

Knjiga mora najbolji film

Dodjelom nagrada najboljim etnografskim filmskim ostvarenjima završili su 10. Đakovački rezovi

Dodjelom nagrada najboljim etnografskim filmskim ostvarenjima završili su 10. Đakovački rezovi

Proteklog su vikenda su dodjelom nagrada za najbolja etnografska ostvarenja završeni 10. Đakovački rezovi.

Nagrade najboljim filmovima festival dodijelio je tročlani žiri u sastavu Antonio Nuić, poznati filmski redatelj kao predsjednik žirija te dr. sc. Boris Jokić, pedagog i sociolog Zoran Marić, etnolog i direktor INmusic festivalkao članovi žirija. 

Posebno srce Slavonije dodijeljeno je španjolsko-grčkoj koprodukciji Naš život kao dječje izbjeglice u Europi (Nuestra vida como niños refugiados en Europa) autorice Silviae Venegas za promicanje istine o uskraćivanju prava djeci izbjeglicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brončano srce Slavonije dodijeljeno je brazilskom filmu Osmildo Pedra Daldegan koji priča priču o spašavanju podrijetla Kuntanawa, njihova materinjeg jezika, škola i tradicionalne medicine i rituala.

Srebrno srce Slavonije osvojio je brazilski film Boja kože (Cor de pele) o životu Kauana, jedanaestogodišnjeg albino dječaka rođenog od tamnoputih roditelja.

Zlatno srce Slavonije pripalo je ruskom filmu Knjiga mora (Kniga moray) Alekseia Vakhrushev o novoj generaciji lovaca u potrazi za divovskim morskim sisavcima u ledenim vodama ruskog Beringovog tjesnaca i stalnoj borbi za opstanak i očuvanje tradicionalnog načina života.

Okupljene je pozdravila predsjednica Đakovačkih rezova, Sanja Bježančević i zahvalila se svima koji su posljednjih deset filmskih godina gradili priču o Đakovačkim rezovima. Đakovački rezovi održani su pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Đakova. Organizatori manifestaciju su udruga Đakovački rezovi, Zajednica tehničke kulture grada Đakova te Foto-kino klub Đakovo i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo.


Izdvojeno

Reci što misliš!