Kultura / Ostalo-Kultura

Svečano otvoren obnovljeni American corner u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici

Svečano otvoren obnovljeni American corner u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici

U osječkoj se gradskoj knjižnici osim na hrvatskom godinama čita i na engleskom jeziku. I ne samo čitati, na engleskom se u knjižnici može razgovarati i to u američkom kutku. Njih je u u Hrvatskoj ukupno 5, osječki je prošle godine kompletno renoviran, a jučer je u nazočnosti američke veleposlanice svečano otvoren.

Prvi American Corner u Hrvatskoj otvoren je upravo u osječkoj gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Već deset godina slovi kao mjesto druženja, na radionicama i predavanjima američkih gostiju redovito se traži stolica više. Njih će od sada, zahvaljujući donaciji američke vlade, biti sasvim dovoljno.

"Možemo imati predavanja izvornih engleskih govornika, možemo imati programe novih tehnologija, imamo ovu divnu kolekiju knjiga, imamo online resurse i prekrasno je biti u knjižnici koja je mjesto kako gradskoj knjižnici tako i sveučilišnoj knjižnci i tu je prilika za interakciju Osječana od onih najmlađih pa do studenata sveučilišta, od stručnjaka pa do umirovljenika"- kazala je američka veleposlanica u RH Julieta Valls Noyes.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za knjiške moljce - pune police američkih klasika. A ako poneki naslov nedostaje Osječani će ga moći doslovce - isprintati.

"Mi smo nabavili 3D printer, pametnu ploču, IPAD-e, čitače Kindl, građu klasičnu, dakle knjige, časopise i računala nova što mislim da je sjajan početak.U prošloj je godini bilo 69 različitih aktivnosti koje su se održavale vezano uz American corner, mislim da to sasvim dovoljno govori"- rekla je ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen - Farkaš.

A tih će aktivnosti u američkom kutku biti još više. Posjetitelji će uz dobru knjigu moći gledati i nove filmove a dovoljno mjesta ima i za koncerte- sve to dakako- na engleskom jeziku.

Izvor: Republika.eu/STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!