Kultura / Ostalo-Kultura

Posjeta studenata Beča KUD-u Sarvaš

Posjeta studenata Beča KUD-u Sarvaš

Kulturno – umjetničko Društvo Sarvaš svoju suradnju u području folklora proširilo je na šire međunarodno polje, ovaj puta sa studentima muzikologije s bečkog sveučilišta, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Njih 30-ak došlo je pod vodstvom dvaju profesora s Institut für Volksmusikforschung und Ethnomusikologie, univ.-Prof. Dr. phil. Ulrich MORGENSTERN i Ass.Prof. Dr. Rudolf PIETSCH. Suradnja je osim s Austrijancima bila i s sviračima iz Mađarske pod vodstvom profesora Andora Vegha, poznatog svirača i izrađivača gajdi i drugih instrumenata.

Goste je pozdravio predsjednik KUD-a, profesor Bojan Amanović koji im je poželio dobrodošlicu uz želju da nauče što više.

Članice i članovi KUD-a Sarvaš ugostili su studente i profesore u svojim prostorijama u Sarvašu gdje su za njih pripremili domaća jela i pića uz nezaobilazna domaća peciva, kolače i dakako rakiju. Studenti su imali prilike čuti kako se članovi KUD-a Sarvaš uvježbavaju za probu i na koji način se pjevalo u našim krajevima. Profesor Tomislav Livaja je objasnio dvoglasno i troglasno pjevanje u našem folklornom izričaju te su se studenti priključili članovima KUD-a u probi. Uz zajedničko pjevanje i plesanje, studenti su aktivno sudjelovali u cjelokupnom predavanju. Nakon toga su uzeli svoje instrumente u ruke i po sluhu odsvirali naša kola, Todore, Aj na livo i Jaši baba dorata.

Kako ne bi ostalo samo na tome, studenti su sa svojom profesoricom, koja je bila u posjeti, članice i članove KUD-a učili tradicionalno jodlanje.

Na kraju je predsjednik pozdravio goste, zahvalio im se na posjeti te izrazio želju za budućom suradnjom te unatoč jezičnim barijerama svi smo pronašli zajednički jezik u glazbi. Postignuta harmonija je ključ buduće suradnje malog KUD-a i mjesta poput Sarvaša s nekadašnjim (ali i sadašnjim) kulturnim centrom Europe. Za pozdrav, gosti su još jednom jodlali ispred zgrade Mjesnog odbora u Sarvašu i bogatiji znanjem i iskustvom uputili se u Beč.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!