Kultura / Ostalo-Kultura

Osječani pozdravili ljeto u Hrvatskom filmskom savezu

Osječani pozdravili ljeto u Hrvatskom filmskom savezu

U subotu, 18. lipnja, Hrvatski filmski savez održao je cjelodnevni program u kinu Tuškanac nazvan Pozdrav ljetu. Jutarnji je dio programa bio posvećen mladim filmaškim nadama, dok je u večernjem fokus stavljen na iskusne i cijenjene autore.

Večernji dio programa Pozdrav ljetu započeo je retrospektivom kratkometražnih filmova Aleksandra Muharemovića, osječkog filmaša koji filmove snima u okrilju Video kluba Mursa. Prikazano je desetak autorovih eksperimentalnih filmova (neke je surežirao s Damirom Tomićem) za koje je osvajao priznanja i u Hrvatskoj i u inozemstvu. U njima promišljenim i zaigranim autorskim postupcima na audiovizualno dojmljiv i dinamičan način bilježi svoju okolinu te gledatelju daje neobično viđenje Osijeka i okolice.

Kao zadnji dio programa Pozdrav ljetu održana je promocija knjige O Schmidtu, nedavno objavljena u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Knjigu je o velikom hrvatskom redatelju Branku Schmidtu napisao ruski filmski kritičar Sergej Lavrentjev. U sklopu promocije prikazan je i autorov rani film Rano sazrijevanje Marka Kovača (1981). Na promociju su sudjelovali Schmidt, filmski kritičar Josip Grozdanić, urednica knjige Diana Nenadić te filmski redatelj Ivan-Goran Vitez, koji je u navedenom filmu još kao dijete odigrao glavnu ulogu. Schmidt je pričao o različitim fazama svog stvaralaštva, a dao je zanimljivu pozadinu svoje karijere, o tome kako je prekinuo studij ekonomije i upisao režiju. Ivan-Goran Vitez pričao je o svojim doživljajima dječje glumačke zvijezde i da mu je danas neobično vidjeti takvu opuštenost pred kamerama koju je pokazivao kao dijete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prigodnim domjenkom i projekcijom filma završen je program Pozdrav ljetu u HFS-u koji je na poseban način povezao mladost i iskustvo domaćeg filmskog stvaralaštva.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!