Kultura / Ostalo-Kultura

Skriveno blago valpovačkih vlastelina Prandau i Normann

Skriveno blago valpovačkih vlastelina Prandau i Normann

Zgradu na Trgu Ante Starčevića 2 u centru Osijeka, sada sjedište Osječko-baranjske županije, izgradili su valpovački vlastelini Prandau i Normann, no to je samo jedna od mnogih znamenitosti koje su ostavile ove obitelji nakon doseljavanja krajem 18. stoljeća iz Austrije u Valpovo.

Upravo stoga ova zgrada odabrana je za prvo održano predstavljanje projekta „Skriveno blago europskog plemstva - valpovački vlastelini Prandau i Normann“, opsežnog projekta na komu će do ožujka 2018. godine raditi predstavnici četiri institucije - Muzeja likovnih umjetnosti, Državnog arhiva i Muzeja Slavonije iz Osijeka te Muzej Valpovštine, kao najveći čuvari baštine ove obitelji.

Ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti Osijek Jasminka Mesarić naglasila je kako će osječki Muzej predstaviti likovni fundus Prandau Normanna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- To je samo djelić onoga što smo dobili u nasljeđe, ali će biti reprezentativno i obuhavtit će sva područja života i rada ugledne obitelji, rekla je Masarić.

- I ova će izložba, kao i ona o obitelji Pejačević, pokazati ogromnu baštinu – rekao je župan dr. sc. Vladimir Šišljagić. Pojasnio je kako je zgrada u kojoj je sjedište Županije bila zapravo osječka rezidencija obitelji Prandau i Normann. Završena je 1894. godine, a gradio ju je grof Rudolf Prandau.

Ravnatelj Državnoga arhiva Dražen Kušen slikovito ističe kako je građa o ovoj obitelji duga 275 metara. Tu su grbovi, diplome, spisi, kartogafija i dokumenti o objektima koje su gradili. Malo je podataka o članovima obitelji, ali ih je zato puno oko gospodarskoga djelovanja i upravo će to biti tema koju će obrađivati Arhiv.

- Muzej Slavonije će od ukupno više od 8.500 eksponata odabrati najreprezentativnije iz svojih zbirki, obrta, numizmatike, etnografije, knjižnice - dodaje kaže ravnatelj Denis Detling. Odabrani predmeti će pokazati kakvi su bili donatori, bibliofili i kolekcionari.

Sve će završiti odakle priča o obitelji i počinje - u Muzeju Valpovštine. Ravnatelj valpovačke Ustanove za kulturne djelatnosti "Ante Evetović - Miroljub" Zvonko Barišić ističe kako će Muzej Valpovštine obrađivati svakodnevni život i životni stil obitelji Prandau Normann za gotovo dva desetljeća, koliko su živjeli u Valpovu.

Suradnici na projektu unutar svojih institucija bit će uključeni i u izradu visokostručnog izložbenog kataloga, a sve će biti popraženo brojnim predavanjima i aktivnostima. Uz sve vrijednosti i bogatstvo ostavštine koju nudi, Projekt će obogatiti kulturnu i turističku ponudu Osijeka i Valpova.

Izvor: obz.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!