Kultura / Ostalo-Kultura

Gostovanje Umjetničke akademije u Kini

Gostovanje Umjetničke akademije u Kini

Po preporuci predsjednice Upravnog odbora Hrvatskog centra UNIMA-e, nevladine organizacije pridružene UNESCO-u, koja okuplja ljude iz cijeloga svijeta koji pridonose razvoju lutkarske umjetnosti, Jasminke Mesarić, Umjetnička akademija iz Osijeka gostovala je na 3. Međunarodnom festivalu „Put svile“ i na 5. Međunarodnom lutkarskom festivalu u Quanzhou, u Kini.



Zahvaljujući potpori i rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlade Guberca, kao i Grada Osijeka te Osječko - baranjske županije, studenti treće godine glume i lutkarstva Kazališnog odsjeka UAOS-a, predvođeni umjetničkom suradnicom Katicom Šubarić i izv. prof. art. Robertom Raponjom, kineskim domaćinima predstavili su se predstavom inspiriranom putopisima „Skriveno u oku“, Helene Sablić Tomić.

Uz mnogobrojne goste festivala iz Izraela, Turske, Mongolije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Australije, našem studnetu Luki Vondraku pripala je čast da se u ime stranih izvođača na završnoj ceremoniji festivala zahvali domaćinima. Kinezi Hrvatsku zovu Kolodija – kažu nam naši studenti i profesor Raponja - a i vjeruju kako su svim svojim aktivnostima dostojno predstavili naše sveučilište, Grad, županiju i domovinu.

Stoga ne čudi interes Šangajske dramske akademije da s Umjetničkom akademijom iz Osijeka razvija odnose, te da se njihovim studentima i profesorima omogući da svoje znanje i vještine kao i pogled na umjetnost glume i lutkarstva prezentiraju na našim festivalima Lutkokaz u Osijeku i Dioniz u Đakovu. Isto tako, dekan akademije iz Šangaja, Lou Wei, pozvao je naše studente i profesore u radni posjet, a iskazali su veliki interes i za razmjenom studenata i profesora.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!