Kultura / Ostalo-Kultura

Tamburaši okupljeni na stručnim skupovima u Baranji

Tamburaši okupljeni na stručnim skupovima u Baranji

Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga iz Osijeka, organiziralo je Međunarodni proljetni tamburaški susret i 7. međunarodni seminar za nastavnike tambura i voditelje tamburaških orkestara koji su se 10. i 11. travnja održali u Belom Manastiru.

Na međunarodnom skupu bilo je riječi o Temeljnim stilskim odrednicama interpretacije, od baroka do romantizma koje je održao Maksimilijan Borić.  Dr.sc. Tihana Škojo sa osječke Umjetničke akademije govorila je o Kreativnost učitelja kao važnoj nastavničkoj kompetenciji, dok su se dirigent tamburaškoga orkestra BUT-a Damir Butković i dirigent TO GŠ Alberta Štrige, iz Križevaca Igor Kudeljnjak, bazirali na rad s tamburaškim orkestrom i odabirom umjetničkoga programa za orkestar. Drugoga dana seminara teme su bile Metodika učenja sviranja tambure, Stipana Jaramazović i Sonje Berta, a isti su autori predstavili i knjigu „Škola tambure vojvođanskog sistema: E prim“. Ovom je prigodom grad domaćin ugostio 60-tak sudionika, što predavača, što polaznika seminara, te je time još jednom dan naglasak na važnost očuvanja tambura kao našeg tradicijsko instrumenta, odnosno očuvanje sviranja tambure kao glazbeno umijeće, kao i važnost usavršavanja glazbenih tamburaških pedagoga, koji svoje znanje prenose mlađim naraštajima.

Održana je i redovita izborna skupština na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Marko Sesar, dok su za članove predsjedništva izabrani Dario Hleb, Saša Botički, Tomislav Radičević i Miloš Grubić. Dodajemo kako je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga predstavilo notno izdanje, te izdalo i objavilo zbirku etida za bisernicu i brač.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga je strukovna udruga nastavnika tambure i voditelja tamburaških orkestara u Republici Hrvatskoj. Glavni je cilj i zadaća društva, rad na daljnjem razvoju i usavršavanju tamburaške pedagogije, a organizacijom tematski prikladnih seminara, predavanja, radionica i drugih sadržaja želja je dodatno unaprijediti tamburašku pedagogiju, ponajviše radom na daljnjem stručnom usavršavanju tamburaških pedagoga kao i u radu s učenicima.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!