Kultura / Ostalo-Kultura

Osječki studenti povijesti objavili i predstavili dvije publikacije

Osječki studenti povijesti objavili i predstavili dvije publikacije

Dana 16. svibnja 2019. godine, u sklopu šestog po redu festivala povijesti „Kliofest“, skupina studenata povijesti Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavila je dvije nove vlastite publikacije.Predsjednica osječke ISHA-e (International Students of History Association ), Tena Vinković, otvorila je program najavom zbornika radova Sto godina od Velikog rata: pogled kroz dnevni tisak, kojega su potom predstavili urednici Valentina Kezić, Luka Vrbanić i Zvonimir Prtenjača, te mentor Luka Pejić, asistent na Odsjeku za povijest. O tome kako su došli do ideje o istraživanju povijesti tijekom ratnih godina kroz analizu ondašnjih tiskovina, kao i o procesu oblikovanja nedavno tiskane publikacije, govorila je Valentina Kezić.

Kao članica uredništva uputila bih zahvalu svim kolegama studentima i profesorima s Odsjeka za povijest FFOS-a na velikoj podršci i suradnji tijekom višemjesečnog istraživanja. Kolektivan rad iznjedrio je nekoliko samostalnih radova i jedan koautorski rad koji se odmiču od uobičajene interpretacije i analize fenomena kao što je Prvi svjetski rat pokušavajući ga istražiti iz drugačijih perspektiva'', pojasnila je Valentina Kezić.

Pet radova i dva eseja, koji čine zbornik te problematiziraju socijalne, kulturalne, pa čak i devijantne (kriminalne) povijesne teme, detaljnije su predstavili Zvonimir Prtenjača i Luka Vrbanić.

„Kao jedan od članova uredništva, prije svega želim zahvaliti svojim kolegama urednicima na upornosti i radu te prilici koju su mi pružili. Isto tako, htio bih zahvaliti i profesoru Pejiću na podršci i savjetima. Nadalje, hvala Odsjeku za povijest i FFOS-u što su nam omogućili izdavanje ovog zbornika. Ovim smo zbornikom kao generacija ostavili mali trag u moru izvrsnih radova'', rekao je Luka Vrbanić nakon predstavljanja zbornika.

Na rad skupine koja stoji iza ovog projekta osvrnuo se i asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku te doktorand moderne i suvremene povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, profesor Luka Pejić, koji je pohvalio tematsku inovativnost studentskih radova te udaljavanje od „ziheraškog plivanja u sigurnim vodama“.

U drugom dijelu programa članovi ISHA-e Sonja Erceg i Luka Zorica, te doc. dr. sc. Slađana Josipović Batorek predstavili su deveti broj Essehista (časopis studenata povijesti i drugih društveno-humanističkih znanosti), čija krovna tematika u ovom izdanju problematizira pojavu nacionalnih država.

„Međunarodna udruga studenata povijesti - ISHA Osijek kontinuirano djeluje od 2007. godine te svojim aktivnostima mladim povjesničarima pruža mogućnost proširivanja znanja te ostvarivanje kontakata prilikom odlaska na međunarodne seminare. Uz akademske aktivnosti, ISHA Osijek već 9 godina izdaje popularno znanstveni časopis Essehist. Uredništvo vrši proces selekcije radova, koji se potom šalju na stručnu recenziju i lekturu. U Essehistu studenti kontinuirano mogu objavljivati svoje radove na zadanu temu te zainteresirani, uz stručne članke, ondje mogu pročitati recenzije, izvještaje s međunarodnih seminara te informacije o radu Udruge'', rekla Sonja Erceg.

Na aktivan rad studenata i njihove istraživačke pothvate osvrnula se profesorica Josipović Batorek, pohvalivši studente zbog preuzete inicijative i volje za radom. Glavni urednik, Luka Zorica, potom je podrobno opisao sadržaj broja te sve radove koji se u njemu nalaze, zahvalivši još jednom suurednicima i suradnicima na pomoći. Na kraju, osječki su studenti povijesti najavili nove projekte, skupove i publikacije pozivajući sve zainteresirane na suradnju.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!