Kultura / Ostalo-Kultura

Lipaši uručili vrijednu donaciju Domu za odgoj djece i mladeži

Lipaši uručili vrijednu donaciju Domu za odgoj djece i mladeži

Kao što vam je vjerojatno već poznato, na sam Božić (25. prosinca) u prepunoj crkvi sv. Mihaela u osječkoj Tvrđi održan je tradicionalni 26. Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka (na kojemu je poseban gost bio Dječji zbor HPD-a „Lipa“, čiji je to bio prvi službeni javni nastup), koji je i ove godine, po 11. put,  imao humanitarnu namjenu.

Naime, svi posjetitelji koncerta bili su pozvani da na izlazu iz crkve daju svoje dobrovoljne novčane priloge u posebne označene kutije, ove godine u svrhu pomoći Domu za odgoj djece i mladeži Osijek. Riječ je o javnoj ustanovi koja pruža usluge socijalne skrbi djeci muškoga spola (od 7 do 14 godina starosti) i mladeži obaju spolova (od 14 do 21 godine starosti) izvan vlastite obitelji, s različitim oblicima problema u ponašanju. Zbog nedovoljne ili neodgovarajuće brige roditelja ta se djeca i mladež suočavaju s brojnim odgojnim, obrazovnim, zdravstvenim te emocionalnim problemima. Zadaća je Doma skrbiti o njima te im pomoći na obrazovnom, odgojnom i emocionalnom planu, a cilj je (re)socijalizacija i osposobljavanje za život u užoj i široj društvenoj zajednici. Djelatnici Doma skrbe sada o 50-ak korisnika s različitim problemima u ponašanju te svakodnevno brinu o njihovu zdravlju, fizičkom i psihičkom stanju, usvajanju radnih i kulturnih navika te kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, a sve u svrhu prilagodbe na samostalan život u zajednici.

Na taj način, dobrovoljnim novčanim prilozima građana, prikupljen je iznos od 8.161 kune – najviše otkada Božićni koncerti „Lipe“ imaju humanitaran karakter – koji je već uplaćen na račun Doma.  Navedena sredstva bit će iskorištena za opremanje prostorija Doma za kreativne radionice za korisnike, a čelnici „Lipe“ i Doma zahvaljuju svim građanima koji su dali svoj doprinos.

Službena i simbolična primopredaja donacije organizirana je danas (petak, 28. prosinca) u prostorijama Doma. Četvero članica i članova Upravnoga odbora HPD-a „Lipa“ – dopredsjednik i glasnogovornik Tomislav Levak, dopredsjednik Stevan Radovančević te Marijana Matijević i Maja Tolušić Levak – ravnatelju Doma Goranu Tubiću uručilo je kopiju uplatnice na navedeni iznos, „Lipin“ nosač zvuka „140“, „Lipin“ dokumentarij „Naše zlatne godine“ te kuglice za božićno drvce u „Lipinim“ zelenim i bijelim bojama. Primopredaji je bio nazočan i Romano Kristić, pročelnik Upravnoga odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenika i zdravstvo Grada Osijeka.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izdvojeno


Reci što misliš!