Kultura / Ostalo-Kultura

Francuska alijansa Osijek otvorila novi ured i izložbu 'Ukradena baština'

Francuska alijansa Osijek otvorila novi ured i izložbu 'Ukradena baština'

Povodom Europske godine kulturne baštine 2018.–2019., a u oviru ovogodišnjeg izdanja Frankofonije u Osijeku, Muzej grada Iloka uz suradnju i potporu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te Francuske alijanse Osijek – predstavio je izložbeni projekt Ukradena baština / Stolen heritage.

Izložba je osmišljena tako da ima trajnu vrijednost predstavljajući dio otuđene hrvatske nacionalne baštine iz Muzeja grada Iloka kroz 13 od ukupno 50 otuđenih umjetničkih djela.

U nazočnosti francuskoga veleposlanika u Hrvatskoj Philippe Meuniera, izložbu je otvorila ravnateljica muzeja Maja Barić podcrtavši kako je projekt pokrenut u nastojanju i želji za prikazivanjem važnosti djela kojih više nema: Riječ je o 23 slike koje su otuđene iz Iloka u razdoblju od 1988. do 1998. godine, od čega najveći dio za vrijeme Domovinskoga rata i procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, naglasila je Barić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prigodom jučerašnjega otvorenja i novoga prostora osječke Francuske alijanse, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istakao je kako Udruga obogaćuje kulturu Osijeka te zaslužuje pozornost javnosti i nove prostorije, dodavši kako Grad Osijek od 2010. godine sufinancira rad Udruge kroz program Javnih potreba u kulturi Grada Osijeka. Inače, Francuska alijansa Osijek najstarije je društvo francusko-hrvatskog prijateljstva u Hrvatskoj, ali i jedno od najstarijih u svijetu. Osnovalo ga je deset Osječana 31. siječnja 1897., a prva Francuska alijansa uopće osnovana je 1883. u Parizu. Udruga je sastavni dio hrvatske mreže Francuskih alijansi te članica međunarodne mreže Francuskih alijansi, a cilj joj je njegovanje francuskoga jezika i kulture.

Novi, veći i funkcionalniji prostor na Šetalištu Petra Preradovića Udruzi je iznimno važan, budući da oko 150 korisnika tjedno pohađa aktivnosti koje Francuska alijansa Osijek organizira – rekla je na otvorenju Nada Jovanović, voditeljica osječke Udruge.

Detaljan program Frankofonije u Osijeku 2019. dostupan je ovdje.

Detaljan program filmskih projekcija može se preuzeti ovdje.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!