Kultura / Koncerti - kultura

''On the Bridge of Music''

Gala koncertom koji stvara mostove, obilježena 30. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske

Gala koncertom koji stvara mostove, obilježena 30. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske
Grad Osijek

Mađarska je jedna od prvih zemalja koje su međunarodno priznale Hrvatsku

Gala koncert ''On the Bridge of Music'' održan je večeras u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom. U koncertu su sudjelovali orkestri i solisti HNK-a u Osijeku i Operetnog teatra Budimpešta, gdje će isti program biti izveden u utorak, 25. siječnja.

Koncertu su nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici diplomatskoga zbora, te gradonačelnik Pečuha Attila Petterfy, kao i brojni drugi visoki uzvanici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako treba zahvaliti Mađarskoj na nesebičnoj pomoći tijekom Domovinskog rata te kako Grad Osijek kao multietnički i multikulturalan grad njeguje dobrosusjedske odnose s čak dva grada u Mađarskoj, Pečuhom i 13. okrugom Budimpešte.

"Prva povelja prijateljstva je potpisana s gradom Pečuhom 1973. godine, a danas smo na sastanku s pečuškim gradonačelnikom dogovorili uspostavu još intenzivnijih odnosa na području kulture i gospodarstva. Današnjim koncertom, kao i koncertom koji će se održati 25. siječnja u Mađarskoj, produbljujemo naše odnose i most prijateljstva",  rekao je gradonačelnik Radić.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je važnost 15. siječnja 1992. i priznanja hrvatske državnosti.

"Nakon tog dana otvorio se prostor Republici Hrvatskoj za uspostavu svih ostalih međunarodnih bilateralnih odnosa koje gajimo i danas. Otvorio se put i prema europskim integracijama, kao i prema kvalitetnoj i dobrosusjedskoj suradnji između Hrvatske i Mađarske. Mađarska je i ovom gestom pokazala koliko je ta bilateralna suradnja izgradila jedna kvalitetan odnos, koji se očituje i na gospodarskom i na kulturnom planu", kazala je ministrica Tramišak.

Izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić rekla je kako je Hrvatska 30. godina nakon priznanja samostalna i snažna država koja se ostvarila na svim svojim poljima.

"Mađarska nam je 1992. i ranije bila od velike koristi, to je bila prijateljska ruta koja nas je pratila, i večerašnji koncert je sinergija arija između naših i njihovih opernih pjevača", dodala Babić Galić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić podsjetio je kako je Mađarska bila među prvim zemljama koja je priznala Hrvatsku te da otad traje prijateljstvo dvaju država.

"To prijateljstvo obilježavamo današnjim gala koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon toga ćemo otići i u Mađarsku. Radi se o zajedničkoj aktivnosti naših ministarstava vanjskih poslova te zajedničkoj inicijativi i organizaciji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te diplomatskog zbora", rekao je župan Anušić.

Inače, repertoar koncerta ''On the Bridge of Music'' promišljen je kao program hrvatskih i mađarskih skladatelja kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer, redatelj koncerta "On the Bridge of Music" je Szilárd Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista večeras su nastupali Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto i Leon Košavić, kojima će se idućeg tjedna u Budimpešti pridružiti i Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.


Izdvojeno

Reci što misliš!