Kultura / Koncerti - kultura

lav mirski

U Osijeku održano 9. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski

U Osijeku održano 9. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski

Pobjednica iz Meksika Diana Jael Mata Peza potvrdila međunarodni značaj pjevačkog natjecanja koji već devet godina okuplja vrsne vokalne umjetnike iz cijelog svijeta

Proteklog se vikenda u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održalo 9. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski.

Od 7. do 9. svibnja 2021. godine čak je stotinu i četiri pjevača iz 15 svjetskih zemalja nastupilo na priznatom umjetničkom događanju čiji je značaj, sjajnim realizacijama natjecanja u prethodnim godinama, potvrđen već više puta. Radi epidemioloških se mjera i otežanog prelaska granice natjecanje održalo u virtualnom obliku. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Status manifestacije od nacionalne i međunarodne važnosti natjecanje je zaslužilo i radi sjajnih mladih pjevača koji su sudjelovali u dosadašnjim godinama natjecanja, a kako je riječ o već devetom izdanju, osobita je radost organizacijskog odbora i članova stručnog ocjenjivačkog žirija što glazbeni put pojedinih sudionika prate gotovo od samog osnutka natjecanja kada su ti pjevači sudjelovali u kategorijama za one koji su tek na početku ulaska u profesionalni svijet pjevanja, a sada se već afirmiraju kao vrsni vokalni umjetnici sve bogatijeg pjevačkog iskustva.

Tijekom tri su dana natjecanja nastupili pjevači iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Latvije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Poljske, Njemačke, Armenije, Meksika i Tajvana. Riječ je o učenicima glazbenih škola, studentima glazbenih fakulteta i Akademija te završenim mladim pjevačima do 32 godine starosti koji su se natjecali u sedam kategorija. Njihove je nastupe pratio međunarodni stručni žiri u sastavu: dr. sc. Berislav Jerković, predsjednik žirija (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), dr. Rowena Cowley (Sydney Conservatorium of Music, Australija), dr. Maria Temesi (Muzička akademija u Szegedu, Mađarska), dr. Violeta Pančetović Radaković (Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, Srbija), Elem Eley (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana, Slovenija), Martina Gojčeta Silić (Muzička akademija u Zagrebu, Hrvatska), Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Hrvatska), Lauren Dasappa (Sveučilište Stellenbosch, Južna Afrika) i Ivana Garaj Korpar (Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Hrvatska).

Zatvaranje natjecanja, objava plasmana i nagrada te proglašenje pobjednika održano je putem službenih profila natjecanja na društvenim mrežama u nedjelju, 9. svibnja, a pobjednici kategorija su:

1. kategorija: EVA KURNIK iz Slovenije, Konservatorij za glasbo in balet Maribor;
2. kategorija: ALŽBETA REHÁKOVÁ iz Slovačke, Academy of performing arts in Bratislava;
3. kategorija: JÚLIA FUJITA iz Mađarske, University of Debrecen;
4. kategorija: MARIJA TICL iz Hrvatske, Muzička akademija u Puli;
5. kategorija: DIANA JAEL MATA PEZA iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts - studio Katzarava;
6. kategorija (vokalni ansambli): LANA ČEKO i IVA ŠALIĆ iz Hrvatske, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku;
7. kategorija (mjuzikl): MATE ZSBAN iz Mađarske, Liszt Ferenc Music School, Pecs.

Ukupna pobjednica natjecanja, laureatkinja 9. međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski je pobjednica 5. kategorije: DIANA JAEL MATA PEZA iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts - studio Katzarava. Pobjednici je tradicionalno pripala statua Lav Mirski i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. 

Svim nagrađenim natjecateljima su dodijeljene prigodne nagrade, a zahvaljujući sponzorima, donatorima i podupirateljima natjecanja,  pobjednicima kategorija pripale su posebne nagrade od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Lions kluba Mursa, Lions kluba Buga Đakovo, Lions kluba Đakovo, Lions kluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Kuna NC te Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Iza organizacijskog je odbora još jedno sjajno izdanje Festivala vokalne glazbe InterVox te pjevačkog natjecanja Lav Mirski. U iščekivanju desetog, jubilarnog izdanja, ostaje nam za poželjeti da se ono održi uživo kako bi Osijekom u iduće proljeće ponovno zavladala već prepoznatljiva glazbena energija kojoj se raduju pjevači natjecatelji, ali i šira publika. 
 


Izdvojeno

Reci što misliš!