Kultura / Koncerti - kultura

Učenici "Kontese Dore" najbolji u Dubrovniku!

Učenici

Tamburaši OGŠ "Kontesa Dora" nastavljaju po starom – gdje god se pojave, prva mjesta i nagrade za najbolje rezervirane su baš za njih!

Tamburaši OGŠ "Kontesa Dora" nastavljaju po starom – gdje god se pojave, prva mjesta i nagrade za najbolje rezervirane su baš za njih!

Na 49. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku, tamburaški orkestar, predvođen dirigenticom prof. Marinom Kopri i umjetničkim voditeljem prof. Danielom Koprijem, pobijedio je u kategoriji osnovnih glazbenih škola.

261d3a4909b358e30cc0702b8e23a535.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na istom natjecanju, u disciplini solo tamburica uz pratnju glasovira, učenici Stela Javorček, Barbara Bistrović i Jasmin Ramić osvojili su druge državne nagrade. Učenike je za solo natjecanje pripremila prof. Andrea Kopri, uz glasovirsku pratnju prof. Rajka Lončarića.

Osim natjecateljskog djela, orkestar je održao i vrlo atraktivan revijalni koncert na Stradunu, pred crkvom sv. Vlaha u kojem su uživali brojni turisti. Uz Glazbenu školu, nastupili su i članovi Tamburaškog društva "Dora Pejačević" sa solistima Kristinom Brkić, Kristinom Minarik, Deanom Koprijem, Andreom Kopri, Tomislavom Štimcem i Markom Galetićem.

Svojim uspješnim i atraktivnim nastupima našički su glazbenici još jednom u najboljem svjetlu predstavili svoje Našice, ali i svoju Osječko baranjsku županiju, što redovito čine gdje god se pojave, bilo unutar granica „Lijepe naše" ili u inozemstvu.

f9646dbba15558c8555190c5d27ee826.jpg

bf665664af8630df8d0a598e5756b6aa.jpg

[important title=Osnovna glazbena škole Dore Pejačević]

Osnovna glazbena škola u Našicama utemeljena je 1985. godine, kao dio obilježavanja 100. obljetnice rođenja prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. 1985. je ujedno i godina početka manifestacije Memorijal Dore Pejačević, jednog od temeljnih kulturnih programa našičke sredine.

Škola je počela raditi s dva odjela – glasovir i harmonika, a prvi profesor bio je Marijan Slakić. Godine 1989. otvoren je odjel tambure na kojemu su predavači bili prof. Marina Kopri i prof. Daniel Kopri, koji ovaj posao iznimno uspješno rade i danas.

Od 1993. godine Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole sudjeluje na svim značajnim natjecanjima i smotrama tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Osvojio je više od 35 najviših priznanja na županijskim i državnim natjecanjima, a nagrađene su i četiri praizvedbe u interpretaciji dirigentice Marine Kopri. Dva je puta orkestar sudjelovao na završnom koncertu nagrađenih u okviru Natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji HDGPP-a.

Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole snimio je tri nosača zvuka na kojima nastupa s poznatim hrvatskim glazbenicima. Uz domaće, našičke izvođače, solistički su nastupali mnogi ugledni hrvatski glazbenici i glazbeni pedagozi – Kvartet "Klima", Zagrebački solisti, Josip Klima, Snježana i Dragan Rucner, Mario Ivelja, Mladen Sedak, Vesna Jaić, Vera Svoboda, Josip Slam, Katja Markotić, Danijela Pintarić, Anđelko Krpan, Lidija Horvat Dunjko, Božena Svalina, Josipa Lisac, Goran Karan, Krunoslav Cigoj, Toni Cetinski, Vanna, Jelena Radan, Meritas, Ivana Plechinger i drugi.

Tamburaški orkestar sudjelovao je i na tri Europska festivala mladeži, u Španjolskoj, Švicarskoj i Norveškoj. Na svojim su gostovanjima članovi orkestra proputovali cijelu Europu, a posebno im je draga uspomena na audijenciju kod Svetog Oca Ivana Pavla II. u Vatikanu 1998. godine.

[/important]

{youtube}DEYh2vv2YGA{/youtube}

Tekst: Ivan Rukavina


Izdvojeno

Reci što misliš!