Kultura / Koncerti - kultura

Uskoro suradnja HKUD-a Osijek 1862 i Ane Rucner

Uskoro suradnja HKUD-a Osijek 1862 i Ane Rucner

Poznata hrvatska violončelistica Ana Rucner, njezin brat, violist Mario Rucner, Gudački kvartet Rucner koji čine Ana Paula Knapić Franković i Sidonija Lebar te Anini roditelji Snježana i Dragan Rucner, i na kraju sopranistica Valentina Fijačko - redom su odlični izvođači koji su u nedjelju navečer pružili pravi užitak publici u osječkom HNK-u na tradicionalnom humanitarnom božićnom koncertu u organizaciji Rotary cluba Osijek.

Glavna zvijezda večeri, očekivano, bila je Ana Rucner, koja se na sceni pojavljivala u različitim kombinacijama, da bi, kao iznenađenje, zasvirala uz slavonsku koreografiju u izvedbi članova HKUD-a Osijek 1862, što je zametak novog budućeg projekta.

U prvom dijelu, naslovljenom "Najljepše minijature klasične glazbe", izvedena su djela skladatelja Astora Piazzolle, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Josipa Hatzea, Arama Hačaturjana, Luke Sorkočevića i Tomislava Uhlika. Svaka izvedba nagrađena je velikim pljeskom, a potom je uslijedio još atraktivniji drugi dio - "Izdvojene minijature tradicionalne i moderne klasične glazbe".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U njegovom sklopu uslijedili su aranžmanske i glazbene obrade mahom tradicionalnih pjesama i plesova iz različitih zemalja, kao što su Linđo (Dubrovnik), Kalinka (Rusija), Jovano, Jovanke (Makedonija), sirtaki (Grčka) i Monti čardaš (Mađarska), ali i klasičnijih skladbi, poput Mjesečeve sonate i Ode radosti Ludwiga van Beethovena. Na kraju su dobili i prave ovacije, a svi izvođači blistali su zbog takvih reakcija, posebice simpatična i susretljiva Ana Rucner.

"Jako volim doći u Slavoniju. Ovo mi je podneblje prekrasno. Uz to, osobit mi je užitak nastupati s članovima svoje obitelji, i to u humanitarne svrhe", naglasila je.
[blockquote]ZA UDRUGU MOGU, DAROVITE UČENIKE I DJECU S DOWNOVIM SINDROMOM

"Koncert nije bio preozbiljan, nego za sve vrste publike, ne samo one koji redovito posjećuju kazalište. Drago mi je što su izvođači svojim repertoarom pokrili sve ukuse, naravno unutar klasike. Kada se pokriju svi troškovi koncerta, prikupljeni novac namijenit će se dobrotvornim svrhama. U prvom redu, za izvrsnost, odnosno nagrađujemo i stipendiramo najbolje učenike koji su u potrebi. Zatim, pomažemo Udrugu MOGU, potom mlade darovite glazbenike te djecu s Downovim sindromom", rekao je Goran Dumančić, predsjednik Rotary cluba Osijek, iznimno zadovoljan koncertom. "Ispričavamo se Hotelu Osijek, u kojem se članovi Rotaryja sastaju, a tehničkom pogreškom izostavili smo ga s popisa donatora", rekao je.[/blockquote]

 

TEKST: Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)
FOTO: anarucner.com


Izdvojeno

Reci što misliš!