Kultura / Koncerti - kultura

Tradicionalni 19. Božićni koncert HPD „Lipa“ Osijek u crkvi sv. Mihaela

Tradicionalni 19. Božićni koncert HPD „Lipa“ Osijek u crkvi sv. Mihaela

HPD Lipa poziva Vas na tradicionalni, već 19. po redu Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa" Osijek, koji se svake godine na sam Božić (25. prosinca) održava u Crkvi sv. Mihaela u Tvrđi.

Prvi Božićni koncert u „svojoj" Crkvi sv. Mihaela „Lipa" je održala 1993. godine, pod ravnanjem tadašnje dirigentice prof. Vesne (Bognar) Svaline, i od tada svakoga Božića na tim koncertima okupljaju se brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s „lipašima" kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo.

I ovaj Božićni koncert, posljednji "Lipin" u 2011. godini, dolazi kao "točka na i" još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Društva. Podsjetimo, "lipaši" su, između ostaloga, nastavili svoj dugogodišnji "zlatni niz". Na prestižnom 5. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Slovakia Cantat 2011, koje od 14. do 17. travnja 2011. godine organizirano u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, "Lipa" je , osvojila Zlatnu diplomu za kvalitetu i titulu pobjednika svoje kategorije (mješoviti odrasli pjevački zborovi)! S tim novim priznanjima Društvo je potvrdilo da je najuspješniji amaterski pjevački mješoviti zbor u Hrvatskoj, jer se broj "Lipinih" nagrada popeo na ukupno čak 16 u zadnjih 20-ak godina – osam državnih i osam međunarodnih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, četverodnevnim zanimljivim i raznovrsnim programom, nazvanim "Dani Lipe u Osijeku", Društvo je od 24. do 27. studenoga 2011. godine obilježilo veliku obljetnicu: 135. godišnjicu uspješnog postojanja i rada. U sklopu obilježavanja predstavljeni su i Dokumentarij "Naše zlatne godine", koji obuhvaća posljednjih 25 "zlatnih" godina HPD "Lipa" (osmislili i napravili su ga sami "lipaši"), a u osječkom HNK, s brojnim gostima, održan je gala koncert na kojemu je napravljen presjek skladbi različitih stilova koje je "Lipa" izvodila u tom razdoblju. Osim toga, zbor je ove godine u različitim prigodama održao mnoge druge zapažene veće i manje nastupe u Osijeku i izvan njega.

Božićni koncert počinje u 20,00 sati, a „Lipa" će se publici predstaviti izborom od 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Pritom će "lipaši" pjevati na sedam jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ukrajinskom, latinskom i ruskom. Zborom će ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, a u pripremi koncerta značajnu ulogu imale su i kodirigentice, prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović. Nekoliko pjesama imat će i zanimljivu instrumentalnu pratnju, ali neka detalji ostanu malo iznenađenje za posjetitelje. Otkrit ćemo tek da će gosti u nekoliko skladbi biti vokalne solistice i tamburaši Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Osijek 1862", s kojima "Lipa" već niz godina ima odličnu suradnju. Također, "lipaši" će već tradicionalno, na kraju koncerta, svoju vjernu publiku u crkvi darivati sitnim poklonom, od srca, a ovaj put to će biti vrećice čaja od lipe s prigodnom božićnom i novogodišnjom čestitkom. Vrećice čaja od lipe donacija su tvrtke Agristar iz Višnjevca, kojoj ovom prigodom zahvaljujemo.

Valja istaknuti da Božićni koncert "Lipe" ove godine, po četvrti put, ima i humanitarnu namjenu. Nakon što su u protekle tri godine pomogli osječkim udrugama "Novi dan, "Moje dijete" i Udruzi za promicanje inkluzije - Organizirano stanovanje Osijek, ove godine pomoć je namijenjena Udruzi obitelji djece s autizmom DAR. Ona okuplja članove obitelji djece s autizmom u svrhu organiziranja, ostvarivanja prava i pružanja pomoći u problemima s kojima se svakodnevno susrećemo. Udruga broji 22 člana - djece i mladih s autizmom različite dobi i različitih oblika autizma, te članove njihovih obitelji, stručnjake i podupiruće članove s područja Osijeka, ali i Slavonije i Baranje. Okupljaju se pak u prostoru veličine samo 25 kvadrata u Krbavskoj 1 (Industrijska četvrt) u Osijeku.

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju. Članovi Udruge, na čelu s predsjednicom Tatjanom Klarić, bit će posebni gosti Božićnog koncerta "Lipe". Prikupljene novčane donacije bit će iskorištene za financijsku pomoć Udruzi u različite svrhe, jer im je ona itekako potrebna.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!