Kultura / Koncerti - kultura

InterVox 2014 od 8. do 12. svibnja u Osijeku

InterVox 2014 od 8. do 12. svibnja u Osijeku

Grad Osijek će sljedećih nekoliko dana živjeti u znaku vokalne glazbe. Nalazimo se pred otvorenjem još jednog Međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox 2014 koji će se u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i njenih partnera održati od 8. do 12. svibnja 2014. godine.

Festival se sastoji od nekoliko iznimno kvalitetnih glazbenih događanja od kojih kao najznačajnije treba istaknuti: 2. međunarodno natjecanje pjevača Lav Mirski, 1. Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka, Koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh, stručna predavanja na temu zdravlja pjevačkog glasa.

2. međunarodno natjecanje pjevača Lav Mirski centralni je događaj festivala InterVox. Osnovano je na inicijativu voditelja Odsjeka za glazbenu umjetnost i profesora pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku izv. prof. mr. art. Berislava Jerkovića. Natjecanje nosi ime priznatog osječkog dirigenta, ravnatelja opere i intendanta Lava Mirskog (1893 – 1968). Natjecanje je namijenjeno mladim pjevačima do 32 godine starosti. Natjecatelji se natječu u 7 dobnih i žanrovskih kategorija. Na natjecanju će nastupiti čak 64. mlada pjevača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, riječ je o studentima i učenicima solo – pjevanja kao i o diplomiranim mladim vokalnim umjetnicima iz regije. Izvedbe prati i vrednuje stručni ocjenjivački sud koji čine Martina Zadro (Hrvatska), Milica Stojadinović (Srbija), Veseljko Barešić (Hrvatska) i Berislav Jerković (Hrvatska).

Partneri i podupiratelji projekta su Grad Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Muzej Slavonije u Osijeku, Turistička zajednica grada Osijeka, Lions club Mursa, Lions klub Gea, Velebit osiguranje d.d., Erste banka d.d., Elektrotehnički fakultet u Osijeku. Hrvatsko narodno kazlište u Osijeku kao partner Natjecanja, dodijeliti će i posebnu Intendantsku nagradu koju će uručiti v.d. Intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, gospodin Miroslav Čabraja za najuspješnijeg mladog opernog solistu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natjecanje započinje u petak, 09. svibnja u 10 sati svečanim otvaranjem na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a završava svečanim koncertom, proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u nedjelju, 11. svibnja u 13 sati u Foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

U četvrtak, 08. svibnja u 10 sati delegacija Umjetničke akademije, položit će cvijeće na grob umjetnika Lava Mirskog na Aninom groblju u Osijeku.

Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka

U subotu, 10. svibnja u 11 sati na Trgu slobode održat će se 1. Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka na kojoj će nastupiti gradski, školski i crkveni zborovi koji su se zajednički okupili oko ideje promocije grada Osijeka kao Grada zborskog pjevanja. Na Smotri će nastupiti desetak osječkih zborova s ukupno preko 300 pjevača.

Koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh

U ponedjeljak, 12. svibnja u 19, 30 sati u Muzeju Slavonije/Gradska straža (atrij) održat će se Koncert opernih arija i solo-pjesama u izvođenju vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha. Umjetnička akademija u Osijeku njeguje dugogodišnje dobre odnose s ovim fakultetom, a koncert predstavlja nastavak suradnje između Studija pjevanja u Osijeku i Pečuhu.


Izdvojeno

Reci što misliš!