Kultura / Koncerti - kultura

Katedrala Osijek: Koncert Lipe u čast Strossmayeru

Katedrala Osijek: Koncert Lipe u čast Strossmayeru

Veliki "Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru" HPD-a Lipa i gostiju u četvrtak, 19. ožujka 2015., u 20 sati  u Konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku.

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, jedan od najtrofejnijih i najuspješnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, nositelj je velikog i svečanog glazbenog projekta nazvanog "Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru", koji će se održati u dvije sakralne građevine za koje je zaslužan ovaj hrvatski velikan: u četvrtak, 19. ožujka 2015., na blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, u osječkoj Konkatedrali Sv. Petra i Pavla, te 8. travnja 2015. u đakovačkoj katedrali.

Ova dva koncerta održavaju se pod pokroviteljstvom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Osijeka, u sklopu bogatog programa ovogodišnjeg obilježavanja dviju važnih obljetnica: 200. godišnjice Strossmayerova rođenja (4. veljače 2015.) i 110. godišnjice njegove smrti (8. travnja 1905.). "Veze između Strossmayera i HPD-a 'Lipa' jake su i sežu u daleku prošlost. Naime, 1900. godine Strossmayer pristupa 'Lipi' kao njezin prvi pokrovitelj, a 26. i 27. lipnja 1901. godine osobno je obavio posvetu 'Lipine' zastave na trgu u Donjem gradu", kaže prof. Valerija Fischbach, dirigentica Lipe.

I izbor izvođača na koncertu i njegov program puni su simbolike. Naime, koncipiran je tako da obuhvaća djela hrvatskih skladatelja, Strossmayerovih suvremenika (Ivan pl. Zajc, Vatroslav Lisinski, Franje Kuhač), odnosno skladatelja koji su djelovali ili su se rodili za vrijeme njegova života (Franjo Dugan, Franjo Krežma, Dora Pejačević i drugi), dakle hrvatsku glazbu iz 19. i s početka 20. stoljeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi glazbeni gosti i suradnici na koncertu na neki su način vezani uz ime i djelo Strossmayera. Tako će na oba koncerta nastupiti Zbor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, studenti Umjetničke akademije u Osijeku, učenici i nastavnici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, kao i tamburaši Hrvatskog kulturno.umjetničkog društva "Osijek 1862". Uz konkatedralne orgulje, gudače, tamburaše, vokalne i instrumentalne soliste te pjevačke zborove, na sceni će se izmijeniti čak oko 130 izvođača. Osječki koncert održava se u četvrtak, 19. ožujka, u Konkatedrali sv. Petra i Pavla s početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!