Kultura / Koncerti - kultura

''Đakovčanke'' srebrne na festivalu ''Žene za žene''

''Đakovčanke'' srebrne na festivalu ''Žene za žene''

Ženska vokalna skupina „Đakovčanke“ ponosno nosi ime svojega Grada od 28. ožujka 2009. godine. Od tada je sudjelovala i predstavljala Grad Đakovo na mnogim glazbenim, folklornim, ali i drugim manifestacijama diljem Hrvatske.

Gostovala je u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini. U ovih 7 godina Đakovčanke su surađivale s mnogim poznatim tamburaškim imenima, a 2014. godine potpisale su ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records i izdale dvije pjesme.

Đakovčanke su već sudjelovale na festivalu u Ivanić Gradu 2014. god. i tada su osvojile treće mjesto.

U velikoj sali Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grada ovog je vikenda održan 3. festival “Žene za žene”. Festival se održava povodom Međunarodnog dana žena, a okuplja ženske vokalne skupine s područja čitave Hrvatske. Festival “Žene za žene” želi prije svega sačuvati izvorno pjevanje svih regija Hrvatske i prikazati na jednom mjestu sve raznolikosti etno pjevanja kroz ženska vokale. Organizira ga, povodom Međunarodnog dana žena, Ženska vokalna skupina Ive iz Ivanić – Grada i posvećen je ženama.

Na festivalu je nastupilo deset vokalnih skupina s područja čitave Hrvatske, a festival je zamišljen tako da svaku regiju predstavlja ženska vokalna skupina s jednom izvornom pjesmom karakterističnom za njen kraj i jednom po odabiru, bez pratnje instrumenta.

Festival je ocjenjivačkog karaktera, a izvođače ocjenjuje stručni žiri od tri člana, koji su kompetentni za etno glazbu. Dodjeljuje se i nagrada publike. Tako su pobjednice ovogodišnjeg festivala po ocijeni stručnog žirija članice Ženske klape Luna iz Kožina kod Zadra, drugo mjesto osvojila je Ženska vokalna skupina Đakovčanke iz Đakova, a treće mjesto i nagradu publike odnijela je Ženska klapa Stentoria iz Daruvara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na festivalu su nastupile sljedeće skupine:

1. ŽVA Nene, Bošnjaci
2. ŽFZ Klencarice, Horvati
3. Ženska klapa Luna, Kožino-Zadar
4. ŽVS Đakovčanke, Đakovo
5. ŽVS Kajde, Mače
6. VS AD Astra, Slavonski Brod
7. VA Gouriena, Jastrebarsko
8. ŽVS KUU Gacka, Ličko Lešće
9. Ženska klapa Stentoria, Daruvar
10. ŽVS FA Lisinski, Vinkovci
11. ŽVA Đurđevčice, Đurđevac

  


Izdvojeno

Reci što misliš!