Kultura / Koncerti - kultura

Glazbena škola Franje Kuhača niže sjajne rezultate na natjecanjima

Glazbena škola Franje Kuhača niže sjajne rezultate na natjecanjima

Od 5. do 18. ožujka 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održava se 54. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Na tom natjecanju svoje glazbeno i plesno umijeće predstavljaju učenici osnovnih i srednjih glazbenih i plesnih škola iz cijele Hrvatske, kao i studenti umjetničkih akademija: Muzičke akademije u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji se natječu u ukupno osamnaest različitih disciplina. Grad Osijek na ovom natjecanju predstavljaju učenici Glazbene škole Franje Kuhača koji se natječu u disciplinama violina, viola, violončelo, fagot, flauta, rog, zborovi i suvremeni ples. U završni dio, nakon izlučnih regionalnih natjecanja, plasiralo se šestero solista, tri zbora i dvije plesne skupine iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek.

Prvoga dana natjecanja (u subotu 5. ožujka) u koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održano je natjecanje u disciplini zborovi. Nastupilo je jedanaest zborova iz sedam hrvatskih gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Bjelovar, Slavonski Brod, Požega i Imotski). Njihove nastupe pratio je peteročlani stručni žiri u sastavu: Jasenka Ostojić (predsjednica), Josip Magdić (član), Elena Konovalova Štefanić (članica), Zoran Juranić (član) i Aleksandra Matić (članica). Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek predstavljali su na natjecanju Dječji jednoglasni zbor (dirig. Ivančica Hinek), Dječji višeglasni zbor (dirig. Valerija Fischbach) i Mješoviti zbor (dirig. Vesna Svalina). Suradnice na klaviru bile su Andreja Gribl i Sunčana Turk.

Sva tri zbora osvojila su najviši plasman u svojim kategorijama: Dječji jednoglasni zbor (dirig. Ivančica Hinek) osvojio je II. nagradu i prvo mjesto u I. kategoriji (dječji jednoglasni zborovi uz klavir) s 97,72 bodova, Dječji višeglasni zbor (dirig. Valerija Fischbach) također II. nagradu i prvo mjesto u II. kategoriji (dječji višeglasni zborovi – dvoglasje ili troglasje) s 97,60 bodova, a Mješoviti zbor (dirig. Vesna Svalina) I. nagradu i prvo mjesto u V. kategoriji (mješoviti četveroglasni ili peteroglasni zborovi) s osvojenih 99,02 bodova.

Prvu nagradu mogao je dobiti zbor koji je osvojio od 98 do 100 bodova. Na cijelom natjecanju u ovoj disciplini dodijeljena je samo jedna prva nagrada i to u V. kategoriji što znači da je ta nagrada pripala osječkom Mješovitom zboru Glazbene škole Franje Kuhača i njegovoj dirigentici Vesni Svalina. Time je Mješoviti zbor postao apsolutni pobjednik natjecanja u ovoj disciplini.

Osječki zborovi natjecali su se sa sljedećim skladbama:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dječji jednoglasni zbor (dirigentica: Ivančica Hinek; uz klavir: Andreja Gribl)
I. Lhotka-Kalinski: Zeko književnik
C. Reinecke: Vögleins Begräbnis
P. Gotovac: Mali kunić se pere; Pusti snovi
R. Rodgers: Climb Evˈry Mountain

Dječji višeglasni zbor (dirigentica: Valerija Fischbach; uz klavir: Sunčana Turk)
T. Morley: Though Philomena lost her love
Z. Kodaly: Ave Maria
R. Matz: Košutica
B. Papandopulo: Zagorska
V. Sainszkij: Vesela fuga

Mješoviti zbor (dirigentica: Vesna Svalina)
I. Matetić Ronjgov: Ča je more – Solisti: Lucija Uglik (sopran), Marija Brković (alt), Matej Fridl (tenor)
J. Kaplan: Lepo naše ravno polje
O. di Lasso: Je l’ayme bien et l’aymeray
O. Gjeilo: Ubi Caritas
Z. Randall Stroope: The Conversion of Saul

   


Izdvojeno

Reci što misliš!