Kultura / Koncerti - kultura

Nastupom Jurice Hrenića završila sezona OGS

Nastupom Jurice Hrenića završila sezona OGS

Sinoć je, u atriju Gradske straže, s početkom u 20:00 sati održan diplomski autorski koncert skladatelja Jurice Hrenića. Ovim je koncertom ujedno završena i četvrta po redu sezona koncerata pod nazivom Osječka glazbena srijeda.

Na početku koncerta, Nikola Mak, predstavnik tročlanog povjerenstva (Nikola Mak, dr. sc. Branka Ban, doc. art. Konstantin Krasnitsky) proglasio je nastup ansambla Cantus najuspješnijim nastupom sezone. Time je Cantusu pripala čast da otvori slijedeću, petu sezonu.
Skladbe koje su sinoć izvedene, nastale su za vrijeme skladateljevog studija u Osijeku, a izveli su ih Studenti klavira Umjetničke akademije u Osijeku u klasi doc.art. Konstantina Krasnitskog (Ivan Bobić, Nikolina Topić, Petra Hrženjak, Marija Pušić, Matea Matić), Tamburaški kvartet Umjetničke akademije u Osijeku i Komorni tamburaški ansambl Umjetničke akademije u Osijeku. Kao solisti, nastupili su Tamara Šarlija (sopran), Mario Lončar (truba) i Josip Jagušić (klavir), a orkestrom je ravnao Matija Fortuna.

Jurica Hrenić (Koprivnica, 1993.) osnovnu je glazbenu naobrazbu stekao u Koprivnici. 2011. godine upisao je studij glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Nakon upisa, počeo se baviti aranžiranjem i skladanjem pod mentorstvom prof. Davora Bobića. Nekoliko autorskih skladbi izvedeno je u Osijeku, Našicama, Županji i Koprivnici, a njegove aranžmane na festivalima i koncertima često izvode tamburaški orkestri i zborovi. Dobitnik je prve nagrade i titule laureata na međunarodnom natjecanju iz kompozicije u sklopu Festivala slavenske muzike održanom u Beogradu 2015. godine. Iste je godine dobio i nagradu za najbolju skladbu na slavensku temu, kao i titule diplomanta na Festivalu slavenske muzike u Moskvi. Primio je nagrade i od Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Trenutno završava diplomski studij glazbene pedagogije i polaznik je kompozicije kao programa cjeloživotnog učenja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, te dirigent tamburaškog orkestra KUD-a „Podravka“ iz Koprivnice i voditelj Tamburaške udruge „Prekodravski zvon“ iz Gole. Sa skladbom Concerto Grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaski orkestar, koja je sinoć praizvedena, prošao je u drugi krug Međunarodnog natjecanja za skladatelje Antonina Dvořáka.

Foto: Antonija Štajduhar/SiB.hr

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!