Kultura / Koncerti - kultura

Održano osmo izdanje Memorijal Darko Paurić

Održano osmo izdanje Memorijal Darko Paurić

Radio Osijek i ove je godine organizirao koncert sjećanja na svojega dugogodišnjeg glazbenog urednika i novinara Darka Paurića. Osmo je izdanje toga tradicionalnoga tamburaškog koncerta privuklo velik broj slušatelja emisija Desetica i Ritam šokadije koje je Darko Paurić godinama uređivao i vodio, a koncert se izravno prenosio i u programu HRT – Radija Osijek, nakon uvodne polusatne emisije u kojoj su se suradnje s Paurićem prisjetili izvođači i gosti.

Snimka koncerta bit će objavljena na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), a snimljena je i televizijska reportaža koju će gledatelji moći pogledati na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4). Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku bilo je prepuno slušatelja HRT – Radija Osijek jer su ulaznice podijeljene isključivo redovitim slušateljima popularnih emisija toga radija – Desetica i Ritam šokadije.

Tijekom koncerta publika je sinoć mogla uživati u stotinu minuta odličnoga glazbenog programa, a nastupila su poznata te neka nova imena tamburaške scene – tamburaški sastavi Allegro, Zlatno klasje, Žeteoci, Kas, Slavonske lole, Kristali, muška pjevačka skupina Paorija iz Tordinaca te Vlatka Kopić Tena i Marija Pavković Snaša. Dijelovi koncerta i razgovori sa sudionicima bit će objavljeni i u sljedećoj emisiji HRT – Radija Osijek Ritam šokadije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brojni glazbenici i slušatelji na pozornici su se sinoć prisjetili velike uloge koju je u promidžbi tamburaške glazbe odigrao Darko Paurić, posebice od 1990. godine do njegove prerane smrti početkom 2009. godine. Kako je istaknula Marija Pavković, Darko Paurić bio je boem koji je najviše na svijetu volio svoj HRT – Radio Osijek, glazbu i tambure, bio je njezin prijatelj, čovjek koji je bitno utjecao na početak njezine karijere, ali i na niz uspješnih karijera brojnih tamburaških sastava te nastanak brojnih kvalitetnih pjesama.

Osim izvođača koncertu su nazočili i članovi Paurićeve obitelji te brojni tamburaši, poput Marte Nikolin, Stjepana Jeršeka Štefa i Blanke Došen, koji su istaknuli kako se na osječkoj i hrvatskoj medijskoj sceni još primjećuje velika praznina nakon odlaska Darka Paurića, vrhunskoga glazbenog urednika i novinara.

HRT – Radio Osijek utemeljio je Memorijal Darka Paurića 2010. godine, na obljetnicu njegove smrti, sa željom da kao medijska kuća nastavi promicati kvalitetnu tamburašku glazbu kao osobitost područja na kojemu djeluje – Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema.

Danas je Memorijal Darka Paurića jedini tamburaški događaj koji se neprestano održava u Osijeku. Projekt je pokrenuo prije osam godina tadašnji glavni urednik HRT – Radija Osijek Davor Lončarić, koji je bio voditelj i ovogodišnjega izdanja, a kao i svih godina dosada u projekt su uključeni i svi nekadašnji suradnici Darka Paurića koji danas rade na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) kao novinari, glazbeni urednici, tehničari, producenti ili suradnici – Davor Magušić, Zvonimir Mandić, Danijela Šandor, Marija Herceg, Dario Vračević, Robert Tanasković, Amoreta Bajto, Tanja Grganović, Sanja Berak i Jasna Lačanin uz veliku potporu HRT-ova centra Osijek.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!