Kultura / Koncerti - kultura

HPD Lipa održala izvrstan koncert u Subotici

HPD Lipa održala izvrstan koncert u Subotici

Jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj u svojoj je bogatoj, 141 godinu dugoj povijesti, u više navrata gostovao u Srbiji, ali posljednji put prije punih 27 godina (Sombor 1990. godine), dok su lipašice i lipaši u Subotici ponovno nastupili nakon 1989. godine, dakle nakon punih 28 godina. Učinili su to na poziv Udruženja "Mironosice" i Ženske vokalne grupe "Mironosice" iz Subotice koje su, uz potporu niza sponzora i pokrovitelja, odlično i organizirale koncert.

Pod ravnanjem dirigentice, prof. Valerije Fischbach, Lipa se u Subotici predstavila raznovrsnim programom, sastavljenim od skladbi domaćih i inozemnih skladatelja. Poseban pljesak brojne publike u punoj Velikoj vijećnici Gradske kuće dobili su za skladbe čijom su izvedbom zaslužili dvije Grand Prix nagrade: u lipnju na svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu (Austrija) i u listopadu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Rovinju. Instrumentalnu pratnju u izvedbi pojedinih skladbi na koncertu činili su: Igor Rončević (klavir), Nives Boras (viseće zvono) i Mateo Grigić (cajon bubanj). Kao gosti na koncertu predstavili su se i Ženska vokalne grupa "Mironosice" (dirigentica Ivana Vucelja) te vokalna solistica Aleksandra Stanković (sopran), kojima je klavirska pratnja bila Mila Savičić. Koncert je završio zajedničkim nastupom Lipe i Mironosica, odnosno pjevanjem dviju poznatih pjesama: "Pjesmo moja" (u originalu ju je otpjevao Zdravko Čolić) te "Jedan dan" Dubrovačkih trubadura. Lipašice i lipašice su nakon toga, na zahtjev publike, otpjevali i bis, a ispraćeni su velikim ovacijama.
      
Valja istaknuti i kako je dio prihoda od ulaznica za ovaj koncert, koji je bio rasprodan, namijenjen u humanitarne svrhe, za liječenje Subotičanina Aleksandra Saše Šešlije kojem su  prijeko potrebna financijska sredstva za odlazak na transplantaciju srca u inozemstvo. Nakon uspješnog koncerta nastavljeno je druženje članova oba zbora, a dogovoren je nastavak suradnje na novim projektima. Članovi Lipe ponosni su što su ovim gostovanjem dodatno produbili prijateljstvo između gradova Osijeka i Subotice, koje već godinama krasi odlična prekogranična suradnja i na području kulture.

Inače, Lipa već idućeg vikenda nastavlja svoju "jesensku turneju". U subotu, 11. studenoga, gostovat će na Festivalu glazbe Zagreb 2017., u okviru kojega će izvesti koncert u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Foto: Ivona Mendeš Levak

  

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!