Kultura / Koncerti - kultura

Belišćani osvojili zlato u Grčkoj

Belišćani osvojili zlato u Grčkoj

Pjevači Crkvenog pjevačkog društva MIR iz Belišća sudjelovali su od 12. do 16. rujna 2018. na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Grčkoj.

Natjecanje je održano u organizaciji Interkultur-a na otoku Krfu u gradu Kerkyra (Corfu). Ovaj prekrasan povijesni grad koji se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine ugostio je 37 pjevačkih zborova iz 20 zemalja uključujući npr. Kinu, Rusiju, Argentinu, Tajland itd. Zborovi su se ovisno o svome sastavu i vrsti repertoara natjecali u više različitih kategorija. Uobičajeno je da svaki zbor nastupi u dvije, a poneki čak i u tri kategorije.

Belišćanski crkveni zbor MIR, pod umjetničkim vodstvom profesora Želimira Sušića, osvojio je zlatnu plaketu u kategoriji folklorne zborske glazbe izvodeći skladbe hrvatskih skladatelja Cossetta, Lučića i Starca. Mirovci su također nastupili i u pop kategoriji koja pored višeglasnog zborskog pjevanja uključuje i pokret. Izveden je sljedeći program: Eye of the tiger, I will survive i Wake me up before you go-go. U ovoj kategoriji Belišćani su osvojili srebrnu plaketu, ali i naklonost publike zbog svog prilično ''otkačenog'' nastupa. Izrazito interesantna i šarolika bila je i paradna povorka koja se kretala ulicama grada Kerkyre, a u kojoj je sudjelovalo 1500 pjevača svih zborova koji su nastupili na natjecanju. Belišćani su i ovdje plijenili posebnu pozornost kako zbog spontane pjesme i svirke, tako i zbog prepoznatljivih nacionalnih simbola, crveno-bijelih kvadratića na odjeći.

Pored osvojenih nagrada, članovi CPD-a MIR pamtit će ovo putovanje i po odličnoj atmosferi, zajedništvu i pjesmi u trenucima neformalnog druženja. Raspored nastupa na natjecanju dozvoljavao je puno slobodnog vremena koje su pjevači koristili pretežito za uživanje na plaži i kupanje. Na kraju se pokazalo da put dug gotovo 1400 kilometara i nije bio tako jako zahtjevan jer uz konstantnu pjesmu i svirku u autobusu te društvene igre imanentne Mirovcima, vrijeme doista brzo prođe. Cjelokupnu logistiku ovoga projekta odradile su predsjednica udruge Višnja Mihaljević i tajnica Tea Kozina dok se za duhovni segment putovanja pobrinuo vikar Župe Svetog Josipa Radnika Belišće fra Tomislav Vrsaljko.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!