Kultura / Kazaliste

svevremenski mjuzikl

Rođendan Branka Mihaljevića obilježava se predstavom Zeko, Zriko i Janje

Rođendan Branka Mihaljevića obilježava se predstavom Zeko, Zriko i Janje

Dječje kazalište Branka Mihaljevića simbolično će, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera obilježiti 90. rođendan skladatelja, književnika i novinara Branka Mihaljevića čije ime kazalište i nosi

U jutarnjim satima 19. siječnja odigrati će se tako predstava Zeko, Zriko i Janje obnovljenu krajem prošle godine. Riječ je o predstavi koja je na repertoaru kazališta od 1958., i izvodi se već više od šest desetljeća u različitim glumačkim podjelama, različitim scenografskim, kostimografskim i lutkarskim rješenjima.

Ravnatelj kazališta Ivica Lučić naglasio je kako je „neke od najljepših predstava koje su nastale u osječkom Dječjem kazalištu osmislio, napisao, uglazbio, sastavio, odsvirao i što sve već ne, veliki skladatelj i pjesnik Branko Mihaljević po kojemu kazalište i nosi ime. Dakle, utjecaj njegovog stvaralaštva na ovo kazalište je ogroman. U svojim je predstavama nastojao na zanimljiv način sačuvati i prenijeti dio narodne baštine, što običaja i melodija, što uzrečica i doskočica.

Svevremenski mjuzikl ZEKO, ZRIKO I JANJE, koji oduševljeno gledaju sva djeca od jedne do sto i jedne godine, koji je izveden brodvejski broj puta, kojeg pamte generacije gledatelja, kojeg izvode generacije glumaca, postao je zaštitni znak našeg kazališta. Ova priča o prijateljstvu, nesebičnoj pomoći, nevjerojatnoj hrabrosti i odanosti nikad neće sići s naše pozornice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najemotivnija pjesmica ikad nastala, koju svi znaju otpjevati mada ne znaju svi tko joj je autor, dio je te predstave i uvijek dva potoka suza teku iz kazališne dvorane kad glumci i publika zajedno pjevaju skladbu ZEKO I POTOČIĆ. I, mada je ovom sjećanju na velikog umjetnika povod devedeseta obljetnica njegovog rođenja, rekao bih kako se mi u Dječjem kazalištu, Branka Mihaljevića, često sjetimo!“

Sjećamo ga se s ponosom svakoga dana, a osobito na njegov rođendan 19. siječnja!


Izdvojeno

Reci što misliš!