Kultura / Kazaliste

sluk

Otvoren 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske

Otvoren 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske

Predstavom „Nezaboravak“ u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, službeno je započeo 27. SLUK koji će od 29. svibnja do 1. lipnja u Osijeku ugostiti više od 300 lutkara s ukupno 17 predstava, 13 u natjecateljskoj konkurenciji i 4 izvan nje.

Prvoodigrani komad natjecateljske konkurencije, govori nam da će najteži posao tijekom SLUK-a dopasti članove Stručnog žirija i Dječjeg prosudbenog odbora, koji među uigranim glumačkim družinama s vrsnim scenskim uprizorenjima, trebaju odabrati najbolje.

U predstavi „Nezaboravak“ – po dramaturgiji Urše Adamič i u režiji Petera Kusa koji ujedno potpisuje kreaciju lutaka i glazbu – igrali su Ivica Lučić, Kristina Fančović i Aleksandra Colnarić. Predstava je pomoću maski, lutaka, kazališta predmeta i sjena, na poetski i vizualno uzbudljiv način, prikazala psihološki svijet starih ljudi s demencijom. Ako se djeca i odrasli užive u njihov drukčiji način shvaćanja svijeta, mogu ga tako bolje razumjeti i prihvatiti promjene u odnosima sa starim osobama koje ova bolest donosi. – bilježi Programska knjižica 27. SLUK-a u izdanju Hrvatskoga centra UNIMA i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

otvoren sluk 1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Lutka sa scene progovara i obraća se publici, no njezin govor bilo izgledom, bilo pokretom, bilo riječju; vaš je govor, govor gledateljima i slušateljima – nama. Bez obzira na vašu ulogu, položaj i značenje u lutkarskom svijetu kojem pripadate, zbog vašeg maštovitog lutkarskog izričaja – svi mi od djetinjstva do starosti, želimo upravo tom vašem lutkarskom svijetu pripadati. – rekao je u prigodnom obraćanju dr. sc. Dražen Kušen, izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Ovogodišnji SLUK, festival Hrvatskog centra UNIMA – pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i brojnih sponzora – organizira Dječje kazalište Branka Mihaljevića u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tijekom ovog festivala, posjetitelji će imati priliku pogledati i četiri izložbe: o povijesti Unime, stvaralaštvu slovačkog umjetnika Miroslava Duše, radove studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu te izložbu o 60 lutkarskih sezona tzv. Malog kazališta, odnosno Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

otvoren sluk 1

-Veliko mi je zadovoljstvo svim dionicima Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – poželjeti uime gradonačelnika Ivana Vrkića, Gradske uprave i u svoje osobno, srdačnu dobrodošlicu u Grad na Dravi. Ne ću nimalo pretjerati ustvrdim li, da su upravo mnogobrojna održavanja SLUK-a u Osijeku – omogućila nacionalno uzdizanje lutkarstva na zasluženu akademsku razinu. Jer ovaj je natjecateljski festival, gdje bijenalno pratimo najbolja domaća lutkarska ostvarenja, presudno utjecao na to da prije 15 godina dobijemo pri osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu – u hrvatskim okvirima jedinstveni Studij glume i lutkarstva. – kazao je između ostaloga mr. sc. Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka kojemu je pripala čast proglasiti 27. SLUK službeno otvorenim.

Bolje poznavatelje lutkarske umjetnosti ne iznenađuje činjenica, da je hrvatska UNIMA ponovno povjerila domaćinstvo SLUK-a Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, kako zbog provjerenih umjetničkih i organizacijskih dosega ovog uistinu sjajnog ansambla, tako i zbog uvijek zahvalne osječke publike.

POGLEDAJ PROGRAM SLUK-a

otvoren sluk 1

otvoren sluk 1

otvoren sluk 1

otvoren sluk 1

otvoren sluk 1

SiB.hr
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!