Kultura / Kazaliste

500 gledatelja uživalo u Balonu na otvorenju OLJK-a

500 gledatelja uživalo u Balonu na otvorenju OLJK-a

Izvrsna predstava Balon, puno gledalište u dvorištu Kazamata i veliki, zasluženi pljesak više od 500 gledatelja za izvođače obilježili su sinoć (subota, 28. lipnja) sjajan početak Osječkog ljeta kulture 2014., najveće ljetne kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj.

Takav rasplet mogao se naslućivati već nakon vijesti da su sve ulaznice za izvedbu Balona bile rasprodane nekoliko dana uoči njezinog održavanja. No, na samom ulazu organizatori i izvršni producenti pokazali su dobru volju i u dvorište Kazamata pustili dvadesetak posjetitelja koji nisu uspjeli osigurati ulaznicu na vrijeme, a stigli su na ulaz uoči izvedbe. Dio okupljenih pokazao je i snalažljivost jer je predstavu pratio s visine, s okolnih bedema stare gradske jezgre Tvrđe.

"Balon je premijerno izveden prije pet godina, a nastao je u koprodukciji Teatra 2000, koji sam vodio u to vrijeme, i Teatra Exit, na čijoj sceni se izvodi. S piscem Matom Matišićem, s kojim sam i ranije uspješno surađivao, tada sam dogovorio da napiše ovaj tekst, kao redatelja smo pozvali Mislava Brečića, a potom smo zajedno okupili i glumce. Pritom smo riskirali s eksperimentom može li se jedna drama na rubu osobne tragedije kombinirati sa žanrom komedije, a niz nagrada i pohvala kritike i publike pokazuje da smo uspjeli u tome", istaknuo je Vilim Matula, jedan od inicijatora cijelog projekta i aktera u predstavi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

>>> OLJK 2014. [PROGRAM i ulaznice]

Matula igra egoističnog glumca srednjih godina koji se stalno svađa s mlađom trudnom suprugom (Ana Maras), a u jednom trenutku na vrata im pokuca susjed (Krešimir Mikić) sa zamolbom da njegovu ženu (Ksenija Marinković), koja je u teškoj depresiji otkada im je preminuo sin, pokuša razvedriti na neki način jer joj je on omiljeni gluimac. On to čini tako da susjedi počinje igrati ulomke iz svojih bivših uloga i iznositi priču iz svojeg života, a iz cijelog zapleta razvija se, kako je zapisala dramaturginja Tajana Gašparović, "pirandelovski isprepletena paralelna realnost koja propituje moć glumački razigranoga storytellinga".

Svi akteri predstavu su - premda je, po vlastitom priznanju, nisu naviknuli igrati na otvorenom - iznijeli vrlo suvereno te osječkoj publici zorno pokazali zašto su zaslužili niz nagrada na mnogim kazališnim festivalima i smotrama u proteklih pet godina.

"Iskreno, mislio sam da više nećemo izvoditi Balon, jer ga nismo igrali skoro dvije godine, a onda me šef Teatra Exit Matko Raguž nazvao i rekao da ćemo je obnoviti isključivo za Osječko ljeto kulture. To nam je bio velik izazov, osobito meni kojem je uvijek poseban ugođaj igrati predstavu u rodnom gradu. Šteta što ne igram ovdje češće... U Balonu zapravo igram tri različite uloge i jako volim ovu predstavu jer se mogu izludirati u njoj. Ima jedan dobar balans između komedije i tragedije, s tim da je komičan dio dosta sulud. Volim sve obuhvatiti u svojem glumačkom izričaju, da imam neku ravnotežu", priznao je Mikić, koji je sve rečeno i pokazao na pozornici, a osječka publika pozdravila ga je osobito toplim pljeskom.

Tekst i foto: Osječko ljeto kulture

    


Izdvojeno

Reci što misliš!