Kultura / Kazaliste

Dječje kazalište Branka Mihaljevića završilo još jednu uspješnu sezonu

Dječje kazalište Branka Mihaljevića završilo još jednu uspješnu sezonu


Dječje kazalište Branka Mihaljevića uspješno završava još jednu sezonu u svojoj dugoj povijesti. Kazalište je, unatoč vrlo teškoj gospodarskoj situaciji koja se odražava i na (ne)mogućnost konzumacije kulture, ostvarilo sve svoje planirane programe te je osim svojih premijernih naslova realiziralo i brojna gostovanja, te druge programe u Kazalištu.

U sezoni 2013./2014. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je  4 premijerne predstave, te jednu obnovu, a na programu smo imali i 16 repriznih naslova iz prošlih sezona. U našem su kazalištu održane i tri tradicionalne manifestacije "Djeco, kazalište vas zove", "Noć kazališta" i "Zimske radosti". Ukupno smo odigrali 285 predstava iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija (Baletni kolaž) i Dramskog studija (Ljudi, karakteri...događaji) i plesne igraonice "Početnice" (Godišnja doba), a naš Dramski studio za srednjoškolce odradio je svoju prvu godišnju produkciju (Guliver, Radost). Dramski se studio za srednjoškolce uspješno predstavio i na kazališnom festivalu u Pforzheimu, gradu prijatelju Osijeka.

Najviše su puta reprizirane predstave "Anđelčići" (60) naša blagdanska predstava koju izvodimo uoči Božića, obnova naše uspješnice "Pepeljuga" (39), premijerni naslov kojim smo započeli 2014. godinu "Deveta ovčica" (21), praizvedba s prošlogodišnjega Osječkog ljeta kulture "Jamesove mačke" (19), te koprodukcija s Udrugom Breza u sklopu projekta "Patuljci dolaze ovdje" – "Ovdje u gradu" (17).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupno je naše predstave u sezoni 2013. / 2014.  pogledao 53 981 gledatelj. U Dječjem kazalištu izvedeno je 208 predstava sa oko 33 715 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 77 predstava, a pogledalo ih je 20 266 gledatelja.

Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije hrvatske festivale kao što su Mali Marulić u Splitu, PIF u Zagrebu, Međunarodni dječji festival u Šibeniku i Naj, naj, naj festival na kojemu je naša Areta Ćurković osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi Jamesove mačke Jamesa Joycea, a u režiji Nikole Zavišića.

Uspostavili smo čvršću suradnju s Umjetničkom akademijom u Osijeku, tako da je naše Kazalište postalo poligonom za ispitne produkcije i vježbe, a održana je i jedna premijerna izvedba predstave "Kabanica" u režiji Tamare Kučinović. Ugostili smo brojne humanitarne projekte, eminentne umjetnike i kazališta, Udruge i tvrtke s područja Osijeka i čitave Hrvatske, brojne osnovne škole koje su odlučile svoje dane obilježiti upravo u našem Kazalištu, a u našim su prostorima održani i brojni stručni skupovi.

Ne možemo poreći, sezona je za Kazalište bila burna, obilježila ju je promjena na ravnateljskom mjestu (nakon isteka mandata Jasminki Mesarić ravanteljem je imenovan dugogodišnji glumac-lutkar Ivica Lučić), no možemo s ponosom istaknuti kako smo nakon stabilizacije stanja krenuli u usustavljivanje rada na svim razinama od financijske sve do organizacijske.

Na kraju, zahvaljujemo na potpori i suradnji svim medijima koji su pratili rad Dječjeg kazališta „Branka Mihaljevića". S veseljem očekujemo novu sezonu i radujemo se što ćete, kao i do sada, vašim slušateljima, gledateljima i čitateljima predstavljati naš rad.

Priopćenje ravantelja Dječjeg kazališta, Ivice Lučića, dip.iur.


Izdvojeno

Reci što misliš!