Kultura / Kazaliste

Pravi operni spektakl na osječki način u Budimpešti

Pravi operni spektakl na osječki način u Budimpešti

Svoju jubilarnu, 110. kazališnu sezonu, osječko je Hrvatsko narodno kazalište započelo uistinu spektakularno.

Od svih hrvatskih nacionalnih teatara, upravo je osječkom – prema izboru Ministarstva kulture – pripala čast gostovati u Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti i ponosno izvesti operu „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca. Povod gostovanju bilo je obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, a sve se održavalo pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kao i predsjednika Mađarske, Jánosa Ádera.

NEZAPAMĆENA GUŽVA U AVENIJI ANDRASSY

Mjesto više tražilo se (18. rujna) već u autobusima koji su iz Osijeka vozili za Budimpeštu! HNK u Osijeku i partner, Turistička agencija Ortran, organizirali su, naime, put do Budimpešte za sve Slavonce ljubitelje opere. Svi koji su se te rujanske nedjelje odlučili zaputiti do glavnog grada Mađarske, imali su neuobičajenu prigodu uživati u vrhunskoj izvedbi osječkih umjetnika, ali i brojnim pratećim sadržajima u sklopu festivala, zbog kojega je čitav vikend preko dva kilometra duga Andrassy ulica bila zatvorena. Ulicom je prošlo nevjerojatnih 100.000 ljudi, ne samo iz Mađarske, nego i šire regije. Mnogi od njih došli su baš zbog gostovanja osječke Opere. Osim prepunog gledališta Mađarske nacionalne opere, što znači 1300 gledatelja, stotine su operu uživo pratili i na videozidu postavljenom ispred zgrade opere.

OVACIJE ZA ANSAMBL

Gostovanje Opere HNK u Osijeku u budimpeštanskoj operi omogućilo je Ministarstvo kulture, dok je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti nakon izvedbe opere upriličilo uistinu svečani domjenak, na kojem su bili visoki uzvanici i Mađarske i Hrvatske, među kojima i zamjenik premijera Zsolt Semjén, bivši predsjednik Mađarske Pál Smidt, mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jozsef Zoltan Magyar, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Gordan Grlić Radman te ministar kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatko Hasanbegović, kao i zamjenica ministra kulture dr. sc. Ana Lederer i pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste-Sočo.

TRIJUMF OSJEČKOG KAZALIŠTA

Uigrani i iskusni operni ansambl, koji čine solisti, zbor i orkestar HNK u Osijeku, potpomognuti pojačanjima iz Splita, Osijeka, Beograda i Mađarske, trijumfirao je pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca. U zahtjevnoj naslovnoj ulozi briljirao je Dalibor Hanzalek, a oduševio je i Berislav Puškarić, kao Sulejman Veliki. Posebnim pljeskom nagrađen je Domagoj Dorotić, kojega je publika gledala i slušala u ulozi Lovre Juranića, te Valentina Fijačko Kobić, kojoj je na solo odgovoreno pravim uzvicima oduševljenja iz publike. Tamara Franetović-Felbinger ispunila je dvoranu svojim glasom, a izuzetnima su se pokazali i Damir Fatović kao veliki vezir Mehmed Sokolović, Slobodan Cvetičanin kao Sulejmanov liječnik Levi, te Filip Sever kao Gašpar Alapić. Nije uživala samo publika, opčinjeni i puni dojmova bili su i izvođači. Osim velebnosti samog kazališnog zdanja svjetskih razmjera, njihovu je zadovoljstvu i sreći – nakon što su nestali trema i uzbuđenje, pridonijela i činjenica da u gledalištu nije bilo nijednog praznog mjesta, kao i to da su se gledatelji na kraju ustali, a ovacije i aplauz trajali su i trajali, činilo se čitavu vječnost. No nikomu od njih nije bio problem nakon trosatne predstave stajati na pozornici i oduševljene gledatelje nagraditi bisom – "U boj, u boj". Iako umorni i iscrpljeni, ponosno su energiju podijelili s publikom. Sve je to bilo motivirajuće i poticajno, a i na ovakvoj se pozornici ipak ne pjeva svaki dan, k tomu još i u tako svečarskom raspoloženju.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!