Kultura / Kazaliste

U prošloj godini gotovo 65 000 gledatelja na programima Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

U prošloj godini gotovo 65 000 gledatelja na programima  Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

U 2018. godini Dječje kazalište  Branka Mihaljevića realiziralo je 5 premijernih naslova i dvije obnove.

U ožujku prošle godine praizvedena je Kradljivica ključeva prema tekstu mlade osječke autorice Marte Mekovec de Carvalho u režiji Hrvoja Seršića, u veljači je na pozornicu postavljena uspješnica Dramskog studija za srednjoškolce u suradnji s Udrugom Pobjede Ljub…AV-AV, potom, u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, mjuzikl za djecu Crvenkapica prema tekstu Vjekoslava Jankovića i Vladimira Andrića, a na Osječkome ljetu kulture izvedena je predstava Ulricha Huba Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom u režiji Damira Mađarića. U novoj sezoni 2018./2019., početkom studenoga, osječkoj smo publici predstavili još jednu praizvedbu – autorski projekt Petera Kusa i Urše Adamič Nezaboravak, za Noć kazališta (17. studenoga) obnovili smo predstavu Tobija Zdeneka Florijana u režiji Edija Majarona, a za kraj godine i blagdansku predstavu Božićni kolačići Đorđa Dukića.

Na pozornici Kazališta izvodili su i najuspješnije naslove iz prošlih sezona: Jaje, Ružno pače, Patkica blatkica, Vitez bez konja, Anica i Danica, Zašuti, Bijeli jelen, Mi se vuka ne bojimo, Nije me strah, Deveta ovčica, Zeko, zriko i janje i Pale sam na svijetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 2018. godini mogu se pohvaliti sa 271 odigranom predstavom iz premijernog i repriznog programa, te godišnjim produkcijama Baletnog studija; Dramskog studija (Tko bi brzo, taj bi brže! Brzo, brže...Najbrže! i Zvukom, govorom kroz pokret); Plesne igraonice „Početnice“ (Rasplesana šumska bajka), Dramskog studija za srednjoškolce (Gluma – laboratorij kreativnosti).

Ukupno je predstave u prošloj godini pogledalo gotovo 65 000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedena je 191 predstava sa 44 948 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 80 predstava, za 19 724 gledatelja. Najviše su puta odigrane predstave: Božićni kolačići (48) koju smo izvodili uoči Božića, premijerna predstava na Osječkome ljetu kulture 2018. Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom (33), te premijerna predstava Kradljivica ključeva (32).

Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu:

23. Vukovarsko lutkarsko proljeće,
23. Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“
18. Međunarodni Naj,naj,naj festival u Zagrebu
20. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej Čakovec
4. FEDU Sarajevo
15. Treps festival plesnih skupina Hrvatske - Zagreb
20. Međunarodni festival dječjih kazališta „Maslačak“ Sisak
25. Festival glumca, Ilok
58. Međunarodni dječji festival Šibenik
4.Festival „Jaje“ Koprivnica
21. Susret Profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej Čakovec
III. International festival of puppet theatre DNIPROPUPPETFEST- 2018.
12. Hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska u Zagrebu

A osvajali su i nagrade:

4. FEDU SARAJEVO, FESTIVAL DJEČJE UMJETNOSTI, Sarajevo, BIH  (3.5.-7.5.2018.)
Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Ivice u predstavi "Deveta ovčica" u režiji Ljudmile Fedorove i u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.
 
20. MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL DJEČJIH KAZALIŠTA "MASLAČAK", Sisak, Hrvatska (7.5. -12.5.2018.)
Predstava Dramskog studija za srednjoškolce „Ljub…av-av“ osvojila je nagradu za najbolju predstavu Festivala, te za najbolju scenografiju.
 
25. FESTIVAL GLUMCA, Ilok, Hrvatska (11.5. – 20.5.2018.)
Edi Ćelić dobitnik je nagrade „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade za ulogu Francoisa u predstavi “Zašuti” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Kazališta Oberon iz Koprivnice u režiji Damira Mađarića na 25. Festivalu glumca.
 
21. SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ (15.10-19.10.2018)
Edi Ćelić dobitnik je nagrade za glumačko ostvarenje za ulogu Francoisa u predstavi “Zašuti” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Kazališta Oberon iz Koprivnice u režiji Damira Mađarića.

Ravnatelj Ivica Lučić zaključuje kako je ponosan na sve zaposlenike Kazališta koji su u prošloj godini na visokoj profesionalnoj razini odradili sve programe u kazalištu i na gostovanjima, što je rezultiralo većim brojem gledatelja i izvedenih predstava. Lučić je istaknuo kako je Kazalište u maniri dobrog gospodarstvenika raspolagalo dodijeljenim i vlastitim sredstvima, te očekuje da će i financijski rezultat biti dobar što je odličan poticaj za novu, možda još uspješniju 2019. godinu. Na kraju je zahvalio malim gledateljima, njihovim roditeljima, bakama, djedama i svima koji su s veseljem dolazili na predstave i druge brojne programe u Dječje kazalište Branka Mihaljevića, te dodao kako se nada novim radosnim druženjima i u ovoj godini.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!