Kultura / Izložbe

čuveni slavonski razbojnik

U HNK Osijek otvorena izložba "Čaruga - crno na bijelo"

U HNK Osijek otvorena izložba
PU osječko-baranjska

Posebno je interesantna kaznena prijava iz 1923. godine u to vrijeme pisana krasopisom u Našicama, kojom se Jovan Stanisavljević Čaruga

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku otvorilo je 14. listopada izložbu pod nazivom "Čaruga - crno na bijelo" koju građani mogu pogledati tijekom ovoga tjedna.

Zanimljivost je da je izložba pripremljena u suradnji sa Službom prevencije Ravnateljstva policije i Policijskom upravom osječko-baranjskom na način da je uz pomoć Državnog arhiva u Osijeku i Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom iz Zagreba, prikupljena arhivska građa samog tijeka pretkaznenog i kaznenog postupka protiv Jovana Stanislavljevića Čaruge, a koja datira iz vremena početka 20. stoljeća.

caruga
Pogledajte igrano-dokumentarni film o slavonskoj legendi Čarugi

Posebno je interesantna kaznena prijava iz 1923. godine u to vrijeme pisana krasopisom u Našicama, kojom se Jovan Stanisavljević Čaruga tereti za 6 zločina grabežnog umorstva, 15 razbojstava, 1 silovanje i 1 lažno predstavljanje (tadašnji nazivi kaznenih djela).

Pozdravne govore tijekom otvaranja izložbe održali su: intendantica HNK Osijek Dražena Vrselja, knjižničarka Muzeja Slavonije iz Osijeka Marina Vinaj i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber. Povučena je i paralela s profilom počinitelja ove vrste kriminaliteta danas te je zaključeno da unatoč trendovima i dinamici kriminaliteta, ako analiziramo fenomenološke i etiološke čimbenike, možemo zaključiti da i dalje počinjene teških kaznenih dijela, uglavnom najčešće čine muške osobe mlađe životne dobi (prosječna starosna dob 28 godina), sklone recidivu i udruživanju u kriminalne skupine.

caruga_2_495
Jovo Čaruga - 1.dio - Jovina mladost i razdoblje prije uhićenja

U Republici Hrvatskoj u prvih osam mjeseci 2022. godine izvršeno je 5303 teške krađe, 7132 krađe, 380 razbojništva, 80 razbojničkih krađa i 22 ubojstva.

FOTO: PU OBŽ


Izdvojeno

Reci što misliš!