Kultura / Izložbe

muzej slavonije

Autorice izložbe, kustosice Ksenija Katalinić i Sanja Vidović, javnosti predstavile izložbu "Priroda i tehnika"

Autorice izložbe, kustosice Ksenija Katalinić i Sanja Vidović, javnosti predstavile izložbu
Davor Javorovic/PIXSELL

Izložba se može pogledati do kraja svibnja - od utorka do subote

Krajem veljače 2022. u Muzeju Slavonije je otvorena izložba pod nazivom Priroda i tehnika nastala suradnjom Prirodoslovnog i Tehničkog odjela.

Izložba posjetitelje približava naizgled onomu jednostavnom u prirodi i otkriva njezinu zapanjujuću složenost te interpretira odnos prirode i tehnoloških dostignuća čovjeka. Usporedbom prirodoslovne i tehničke građe pokazujemo kako je tehnika povezana s prirodom od daleke prošlosti pa sve do danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Počevši od oblika i funkcije alata podudarnih s kljunovima ptica i kliještima kukaca pa sve do računalnog miša i mrežnog pauka koji se kibernetičkim prostorom kreće poput pauka na mreži. Promatramo prirodu kao neiscrpan izvor nadahnuća dizajna proizvoda široke potrošnje koji mu daje sklad, ritam, simetriju, proporcije.

Pronalazimo spiralnu geometriju, jedan od najčešćih obrazaca u prirodi kao primjer dizajna velikih mogućnosti u kojima se ogleda životna simbolika stalnog kretanja i razvoja pojava prirodne i ljudske stvarnosti. Spirala, kao motiv i obrazac čuva simboliku neraskidive veze čovjeka s prirodom.

Tražimo odgovor na pitanje je li moguće ponovo uspostaviti onaj prvotni odnos u kojem smo jedno s prirodom. I pronalazimo ga upravo u prirodi jer ona skriva nevjerojatne tajne koje tek trebamo otkriti, ona nudi sklad ljepote, funkcionalnosti i ekonomičnosti.

Ljudska domišljatost nadahnuta genijalnošću prirode otvara beskrajne mogućnosti rješavanja svjetskih pitanja i olakšavanja svakodnevice. Kao što u prirodi postoji mimikrija, nevjerojatna sposobnost oponašanja postojećih prilagodbi okolišu radi preživljavanja, tako u novije vrijeme kao najbolja strategija za opstanak čovječanstva postoji biomimikrija, inovativna metoda tehnološkog oponašanja prirodnih oblika, procesa i sustava, koji su dokazali svoju dugotrajnu održivost i učinkovitost tijekom evolucijskog razvoja.

Ona spaja znanstvenike različitih grana znanosti s dizajnerima u učenju od prirode kako bi pronašli funkcionalna i održiva rješenja, potiče nas na ekološku prihvatljivost inovacija te nas uči vrednovanju prirode. Na izložbi neobičan spoj prirode i tehnike prikazan primjerima suvremenih istraživanja u području prirodnih i tehničkih znanosti dokazuje kako je pravedniji susret čovjeka i prirode moguć.

"Nadahnuće pronalazimo u prirodnim oblicima, funkcijama, strukturama i bojama. Ukazujemo na neke dobro poznate izume poput čičak-vrpce i mačjih očiju ali i na one manje poznate poput bešumnih ventilatora nadahnutih krilima sove, bezbolne mikro-igle nastale prema načinu uboda komarca ili tehnologije prikrivanja za moderno ratovanje prema strukturnoj boji krila leptira. Vrijeme je da se zagledamo u prirodu i vratimo joj, barem dio oduzetoga!", kazale su autorice.

Izložba se može pogledati do kraja svibnja 2022. od utorka do subote u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.


Izdvojeno

Reci što misliš!