Kultura / Izložbe

u muzeju slavonije

Otvorena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“

Otvorena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“
Davor Javorovic/PIXSELL

Izložbu je otvorio gospodin Darko Mergenthaler, Osječanin sa zagrebačkom adresom koji je Muzeju Slavonije darovao dio osobne ostavštine, predmete koji ga vežu uz djetinjstvo provedeno u Osijeku

Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 kvadrata muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi. Riječ je o naizgled impozantnoj brojci, no izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“ predstavlja tek probrani djelić raskoši kojom ova ustanova raspolaže. Naime, fundus Muzeja broji oko 500 tisuća predmeta u muzejskim zbirkama.

"Ova izložba je svojevrsna zahvala i posveta svim darovateljima jer od četiri predmeta koja dolaze u naš muzej, tri su darovana. Darovati Muzeju Slavonije znači otrgnuti vrijedne predmete od zaborava i predati ih budućim naraštajima.", rekao je ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložbu je otvorio gospodin Darko Mergenthaler, Osječanin sa zagrebačkom adresom koji je Muzeju Slavonije darovao dio osobne ostavštine, predmete koji ga vežu uz djetinjstvo provedeno u Osijeku. Riječ je o srebrnom kompletu pribora za jelo – uspomeni na sveto krštenje, daru krsnoga kuma grofa Rudolfa von Normann-Ehrenfelsa, mlađega. Gospodin Mergenthaler darovao je Muzeju Slavonije niz predmeta pa tako i nürnberšku igračku automobila Gebrüder Bing iz 20-ih godina prošloga stoljeća, kolekcionarske vrijednosti veće od 10 tisuća eura. Upravo ta igračka ukrasila je naslovnicu brošure tiskane prigodom otvorenja ove izložbe.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podsjetio je da Muzej Slavonije djeluje već 142 godine, da je osnovan zahvaljujući donacijama i da je najveći muzej općeg tipa s najvećom muzejskom knjižnicom u Republici Hrvatskoj.

Otvorena izložba "Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019." Fotogalerija

"Ove godine obilježavamo i četvrt stoljeća djelovanja Muzeja Slavonije kao nacionalnog muzeja te osnivanje tadašnja dva nova odjela – Prirodoslovnoga i Tehničkog. Obilježavamo ovu obljetnicu izložbom koja donosi izbor donacija, maleni dio onoga što je darovano u proteklih 25 godina. Nadam se da će ova izložba potaknuti posjetitelje i naše sugrađane na darovanje starina i umjetničkih djela Muzeju Slavonije koji se može pohvaliti da u svom fundusu ima više donacija od bilo kojeg hrvatskog muzeja." rekao je Piližota.

Muzej Slavonije, najstarija osječka ustanova kulture, raspolaže s više od 160 muzejskih zbirki – povijesnog, arheološkoga, etnološkog, tehničkog, prirodoslovnog i umjetničkog značaja.


Izdvojeno

Reci što misliš!