Kultura

festival regionalnog karaktera

Krajem svibnja u Osijeku organizira se Panonski festival knjiga

Krajem svibnja u Osijeku organizira se Panonski festival knjiga
OBŽ

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako se nada da će budući festival biti mjesto susreta s dobrom i kvalitetnom knjigom i autorima, ne samo za Osječane, već i njihove goste iz ovog dijela Hrvatske pa i šire

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek boravila je jučer u gradu Osijeku gdje je održala radne sastanke s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Radićem i Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, a sastanku je nazočio i zamjenik župana Josip Miletić. Tijekom sastanka razgovaralo se o uspostavljanju festivala knjige regionalnog karaktera, kojeg istok Hrvatske još uvijek nema.

"U suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK i Osječko-baranjskom županijom organizirat ćemo Panonski festival knjiga u Osijeku krajem svibnja ove godine, vjerojatno u dvorani Gradski vrt. Također, razgovarali smo o prostoru bivše Vege u koji bi uselio Muzej Slavonije, za što tražimo modele kojima bismo i taj prostor priveli svrsi", naglasio je gradonačelnik Radić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenik župana Josip Miletić pohvalio je suradnju resornog ministarstva i Grada Osijeka u realizaciji vrijednih i važnih projekata.

"Panonski festival knjiga koji je planiran u svibnju ove godine izuzetno je kvalitetan i vrijedan projekt kojim će se dodatno potaknuti kultura čitanja, ali i povezati niz dodatnih manifestacija, radionica i kulturnih sadržaja za sve Osječane i njihove goste. Nadam se da će festival postati tradicija, a u tome će svakako podršku dati i Osječko-baranjska županija", istaknuo je Miletić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako se nada da će budući festival biti mjesto susreta s dobrom i kvalitetnom knjigom i autorima, ne samo za Osječane, već i njihove goste iz ovog dijela Hrvatske pa i šire.

"Prema inicijativi Zajednice nakladnika i knjižara, da prema uzoru na zagrebački Interliber, potom Mediteranski festival knjige u Splitu, ove godine pokrećemo sličnu manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske. Bit ćemo od samog početka partneri na tom projektu Gradu Osijeku, Zajednici i Osječko-baranjskoj županiji. To je na tragu svih naših napora da poboljšamo status knjige i da promoviramo kulturu čitanja te da nastavimo s dobrim inicijativama pokrenutim u godini čitanja", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina napomenuo je kako je Osijek, odnosno istok Hrvatske jedini koji nije imao festival ovakvog karaktera.

"Pula, Rijeka, Split i Zagreb već imaju festivale i manifestacije poput ove, dok istok Hrvatske nema. U dogovoru s Ministarstvom kulture i medija, HGK, Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom zaključili smo da je vrijeme da pokrenemo platformu koja će biti promotivna, prodajna i obrazovna. Očekujemo da će u budućem razdoblju festival obuhvatiti ne samo područje istoka Hrvatske, već i šire, dakle dio Mađarske, Vojvodinu i sjever Bosne i Hercegovine. Radi se o projektu koji nadograđuje kulturnu ponudu i obrazovni sustav pri čemu lokalni autori i ilustratori dobivaju svoju platformu u kojoj će uživati i Osječani i njihovi gosti", istaknuo je Kozina.

Dodajmo da je Ministarstvo kulture i medija odobrilo 929.059,66 eura za opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku čime će se stvoriti preduvjeti za dodatan razvoj kulturnog života u gradu.

važan kulturni projekt Dovršetak moderne dvorane Kulturnog centra s preko 400 mjesta do kraja 2024. godine

"To su najveća sredstva na godišnjoj razini za investicije koje je Ministarstvo ikada dalo. Zbog toga se zahvaljujem ministrici što je prepoznala važnost ovog projekta. Ranije smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za ovaj projekt dobili 770.000 eura, što znači da imamo osiguranih 1,7 milijuna eura potrebnih za dovršetak koncertne dvorane predviđen za kraj 2024. godine. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta i nakon KD Vatroslav Lisinski bit će najveća u Hrvatskoj. Osim spomenutih sredstava za koncertnu dvoranu od Ministarstva smo dobili još 360.000 eura za Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Galeriju Waldinger i Hrvatsko narodno kazalište", naglasio je gradonačelnik Radić.

Ministrica Obuljen Koržinek potvrdila je da su izdvajanja za dovršetak koncertne dvorane najveća pojedinačna investicija Ministarstva, financirana nacionalnim sredstvima zahvaljujući kojima će grad Osijek konačno dobiti sjajan kulturni prostor. Dodala je da prepoznaje izniman rad kulturnih djelatnika u Osijeku kojima će projekti poput ovoga dodatno pomoći i osnažiti njihovo djelovanje.

"Zaokružujemo temeljnu kulturnu infrastrukturu na tragu decentralizacije i ravnomjernog regionalnog razvoja. Budući da postoje ambicije za obnovu HNK-a u Osijeku koje će se raditi fazno, bit će potrebno osigurati dodatan kulturni prostor", zaključila je Obuljen Koržinek.


Izdvojeno

Reci što misliš!