Kultura

veliki glazbenici

Proglašeni najbolji tamburaški orkestri, dirigent i solisti na 45. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe

Proglašeni najbolji tamburaški orkestri, dirigent i solisti na  45. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe
PR

Okupio je 400 glazbenika koji su izveli 50 skladbi pisanih za tamburi

Protekli je vikend u Osijeku, Našicama i Đakovu bio u ozračju vrhunskih tamburaških izvedbi orkestara i ansambala iz cijele Hrvatske. 45. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe okupio je 400 glazbenika koji su izveli 50 skladbi pisanih za tamburi – uz sedam praizvedbi hrvatskih skladatelja.



Tročlano povjerenstvo u sastavu Siniše Leopolda, Vladimira Vladimirova i Franje Batoreka pomno je pratilo i vijećalo tko će biti ovogodišnji nagrađeni orkestri i ansambli te kome će se dodijeliti plakete „Tambura Paje Kolarića“ za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te vokalnog i instrumentalnog solista.

Zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića – s najvećom pohvalom“ orkestru ili ansamblu s najviše osvojenih bodova na 45. MFUTG-u dodijeljena je Zagrebačkom tamburaškom kvartetu s osvojenih 99,66 bodova, a zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom“ orkestru s najviše osvojenih bodova u kategoriji tamburaških orkestara pripala je Gradskom tamburaškom orkestru Križevci (99 bodova). Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje plaketu „Dr. Josip Andrić“ Gradskom tamburaškom orkestru Križevci za najbolju praizvedbu koncertne skladbe Panonska rapsodija Tihomira Ranogajca.

„Zlatna dirigentska palica 45. MFUTG-a“ dodijeljena je najuspješnijem dirigentu Igoru Kudeljnjaku (Mlađi i stariji orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, Križevci te  Gradski tamburaški orkestar Križevci). Plaketa za najbolju vokalnu izvedbu skladbe „Zlatni glas 45. MFUTG-a“ pripala je Maji Klisurić za „Međimorje kak si lepo zeleno“, a za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu dodjeljuje se plaketa „Zlatna izvedba 45. MFUTG-a“ Tamburaškom orkestru Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškom društvu „Dora Pejačević“, Našice za izvedbu „Zaljubi se u trenutak“ Daniela Koprija.

Najbolji instrumentalni solist 45. MFUTG-a je Martin Marijanović te mu je dodijeljena plaketa „Zlatna trzalica 45. MFUTG-a“ za izvedbu skladbe „Mećava“ Bože Potočnika.

Tako je, dakle, trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijeljena nagrada – brač specijal Glazbalarske radnje Žmegač iz Varaždina: Zagrebačkom tamburaškom kvartetu (99,66 bodova), Gradskom tamburaškom orkestru Križevci (99 bodova) te Tamburaškom orkestru Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva „Dora Pejačević“, Našice (98,66 bodova).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najuspješnijim autorima praizvedbi dodijeljene su zlatna, srebrna i brončana plaketa
„Tambura Paje Kolarića“: Tihomiru Ranogajcu: Panonska rapsodija (zlatna plaketa), Danielu Kopriju: Zaljubi se u trenutak (srebrna plaketa) te Boži Potočniku: Promenada (brončana plaketa).
Predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku Krešimir Račić uputio je zaključne riječi ovogodišnjega Festivala: „U ime Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku velike čestitke svim sudionicima na osvojenim nagradama i na pokazanoj zavidnoj razini tamburaške virtuoznosti koja je ove godine eksponencijalno porasla, što se vidi po dodijeljenim vrlo visokim bodovima).

Hvala vam što svojim marljivim radom potičete daljnji razvoj tambure i umjetničke tamburaške glazbe.
Bila nam je čast i neizmjerno zadovoljstvo ugostiti vas u izvorištima tamburaštva (Osijeku, Našicama i Đakovu), a želja nam je isto ostvariti i dogodine. Iskoristio bih priliku i zahvalio organizacijskom odboru i svim suorganizatorima, pokroviteljima kao i gradovima domaćinima koji su nam i ove godine otvorili svoja vrata za realizaciju Festivala. Posebne zahvale i članovima stručnog povjerenstva.“

Na službenom YouTube kanalu HTSO-a uskoro će biti dostupne sve izvedbe 45.
Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe te vas potičemo da ih poslušate.


Izdvojeno

Reci što misliš!