Kultura

faller u pečuhu

Osječki umjetnik u gradu prijatelju stvorio umjetnička djela od lišća

Osječki umjetnik u gradu prijatelju stvorio umjetnička djela od lišća

U ponedjeljak, 23. studenoga, jesen na pečuškom Trgu 48.-e poprimila je umjetničke boje i oblike Osijeka

U sklopu projekta PASSPORT Kulturnog centra Osijek u suradnji s Gradom Osijekom, kojim se grad Osijek i osječku kulturu predstavlja izvan granica Hrvatske, u ponedjeljak, 23. studenoga u najstarijem osječkom Gradu-prijatelju, mađarskom Pečuhu, osječani su građane Pečuha razveselili Land art instalacijom osječkog umjetnika Nikole Fallera.

Ovo je tek početak ovakvih i sličnih projekata s kulturnim ustanovama grada Pečuha. U planu je otvaranje privremenog Kulturnog veleposlanstva u Pečuhu i onog pečuškog u Osijeku, suradnja s Kulturnim centrom Zsolnay,  glazbene suradnje s Panonskom Filharmonijom iz Pečuha, ali i suradnje između likovnih umjetnika iz oba grada, a kojima će umjetnici dobiti priliku za izlaganje i predstavljanja svojih radova te međusobne umjetničke susrete i suradnje.Osijek i Pečuh Gradovi su prijatelji od (davne) 1973. godine. Gradonačelnik Pečuha Atilla Péterffy putem društvenih mreža izrazio je svoje oduševljenje cjelokupnim događanjem na pečuškom Trgu 48.-e i posjetom predstavnika Kulturnog centra Osijek, a objavu i vijest građani Pečuha i Osijeka su podijelili i nagradili brojnim pozitivnim komentarima kojima su još jednom pokazali poznato gostoprimstvo i međusobnu otvorenost i suradnju naših gradova. Ova suradnja ostvarena je uz potporu Grada Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječki umjetnik Nikola Faller poznat je po radu sa svojom udrugom "Slama Land Art", s kojom je gostovao po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu. Od slame, pijeska, lišća stvara umjetnička remek-djela, čime prirodni okoliš postaje njegovo „slikarsko platno“. Njegov jedinstveni stil i „jesenski“ dio Land umjetnosti jučer su upoznali i građani Pečuha.   


Izdvojeno

Reci što misliš!